Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Aкo искаш да разсмееш Бог, разкажи му плановете си - ако искаш да разсмееш мен,разсмей Бог.Но ако вие нямате време за Бог тогава и Бог няма време за вас; ;Най-красивите и най-добрите неща в живота не могат да бъдат видяни,нито докоснати,те се усещат в сърцето; http://meditacia.net./
Автор: budha Категория: Изкуство
Прочетен: 1754387 Постинги: 407 Коментари: 457
Постинги в блога от 03.08.2013 г.
03.08.2013 10:20 - Стрес

image
Хроничният стрес и преодоляването му чрез Сахаджа Йога

 

  • За кратък период спорадичен стрес не се отразява, но хроничният стрес уврежда тялото и открива пътя пред болестите.
  • Цената на широко разпростраващия се стрес надхвърля 25 млрд. долара в САЩ (Приблизителната оценка е свързана с преждевременна смърт, заболявания и т.н.). Японските организации въвеждат задължителен период на почивка.
  • Йога и медитация са научно признати заубиец на стреса".

 

Външни причини за стреса – глобализация, разрушителни тенденции, конкуренция, постоянни промени на средата

 

Вътрешни причини за стреса – обучение, ценности, скорост, мотивация, лоялност, доверие и т.н.

 

Изследванията показват, че стресът вреди на тялото не просто като

·        Сърдечни заболявания и язви, но води до

·        Загуба на паметта

·        Намаляване на имунните функции

·        Особен вид наднормено тегло.

 

 

ХРОНИЧНИЯТ СТРЕС

 

Ако се активира прекалено често, реакцията като стрес може да засегне имунната система, мозъка и сърцето

 

         МОЗЪК: Кортизолът става токсичен за мозъчните клетки  и потенциално може да засегне познавателната способност. Постоянната умора, гневът и депресията нарастват.

 

         ИМУННА СИСТЕМА: Повтарящото се подтискане на борещите се с болестта клетки, в крайна сметка отслабва устойчивостта към инфекции

 

         ЧЕРВА: намаляването на кръвния ток прави чревната мукоза податлива на разязвяване

 

         КРЪВОНОСНА СИСТЕМА: Повишените кръвно налягане и сърдечна честота  нарушават еластич- носттa на кръвоносните съдове.

 

НАЧИНИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ

 

w        Йога, единението между ума и тялото, е хит понастоящем в САЩ и много други страни.

 

w        Около 15 млн. американци практикуват йога; 75% от всички клубове в САЩ предлагат курсове по йога.

 

w        Сахаджа Йога - Йога и Програма за медитация – както ще ви бъде обяснено, ще се основава на принципа, че просветлението и доброто здраве  изискват подходящо равновесие между седемте главни чакри и свободното протичане на силата на живота, което от своя страна се постига чрез събуждането на спящата енергия Кундалини

 

Сахаджа Йога, както я описва Шри Матаджи:

Сахаджа Йога е спонтанното единение на индивидуалното съзнание с всепроникващата божествена сила, чрез събуждането на остатъчната енергия Кундалини,  която лежи спяща във всички човешки същества и се намира в триъгълната кост, наричана сакрум или сакрална кост, в основата на гръбначния стълб”. (Шри Матаджи Нирамала ДевиMeta Modern Era”, 1995)

 

Как действа  според Сахаджа Йога

 

Как действа  според Запада

Интеграция на всички

Чакри на нивото на чакрата-корона.

 

Синергичност –лост за

Повишаване на КД - коефициента на емоционалност и духовност.

 

Долните три чакри  обслужват физическите нужди на тялото.

 

Другите четири чакри подобряват КД

Дихателните упражнения явно понижават кръвното

налягане и долните нива на хоромоните на стреса.  

 

Стречингът на тялото чрез различни пози подобрява

дренажа на лимфните съдове – сиситемата за

изхвърляне на токсини от тялото.

 

Задръжните пози могат да повишат мускулния тонус,

което подобрява физическата форма и предпазва

деликатните стави от травми.

 

 

МЕДИТАЦИЯТАСъзнание без мисли  и да бъдеш в настоящето

“Човешките същества винаги мислят за бъдещето или за миналото. Една мисъл се надига като вълна, а след нея идва друга мисъл. Когато Кундалини се издига, тези мисли се разтягат. Съществува разстояние, много малко, между мислите (виламба), което се разширява и така се създава състояние на пълна тишина. Тогава сме в настоящето, но без мисли, без никакви тревоги и гняв и оставаме в настоящето, което е реалността. В този момент на настоящето ставаме абсолютно спокойни и мирни. Това може да се постигне колективно, когато хиляди хора получат  пробуждането на тяхната Кундалини”.                                       

(
Шри Матаджи Нирмала Деви“Метамодерната ера”, 2004, София)

 

EВОЛЮЦИЯ И БАЛАНС

 

  • Трите измерения, в които обикновено съществуваме, са физическото, умственото и емоционалното, докато четвъртото измерение е духовното. То е наричаносъстоянието Tурйа, чрез което човек постига по-висше съзнание. 
  • На човешко ниво вниманието ни е върху храната и сигурността преминава към интелигентността към емоцоналното (състраданието) и към състоянието на търсене отвъд човешкото разбиране. (Шри Матаджи Нирмала Деви “Метамодерната ера”)
  • В съвременната епоха еволюционният процес  би представлявал възхода от ограниченията на човешкото съзнание (белязано от мислене, рационалност и обусловености) към едно по-висше измерение на съзнание– вибрационното съзнание (чистото познание за финото тяло, енергийните му центрове, жизнената сила и спящата енергия Кундалини).
  • Следващият етап на еволюцията е да се свържем с Всепроникващата сила. Това е осeзаемо и проверимо. Това е еволюционният скок в нашата централна нервна система.                                                                                                                            (Шри Матаджи Нирамала Деви – “Mетамодерната ера”, 2004)

 

 

САХАДЖА ЙОГА -   ЕДИН НОВ ПОДХОД

  • Вътре в човешкото тяло съществува една изключително фина система, която до момента е отвъд  обсега на науката.
  • Състои се от Кундалини (жива енергия), серия от канали, по които текат силите прана, и взаимозависими енергийни центрове, които приличат на листата на цветчета.
  • Хипотеза: тялото не е цялото Себе; носител на въздействията е финото тяло, паралелно на физическото,  като във финото има седем главни нервни центъра (чакри), три пътеки за нервната енергия (нади) и латентна енергия, навита на кълбо и наричана Кундалини.
  • Когато Кундалини е събудена, въздействието й може да бъде почувствано върху централната нервна система.  Проявява се като хладен полъх, който е осезаем,  проверим и доказуем.
  • Просветлението се явява под формата на съзнание без мисли, когато Кундалини достигне Сахасрара (последната чакра, фонтанелата).

 

Коефициент на духовност и Сахаджа Йога

 

         Ние можем да почувстваме и осъзнаем състоянието на нашите чакри, а и на чакрите у другите. Степента на сензитивност (новопостигнато съзнание) спрямо състоянието на нашите и чуждите чакри, може да се нарече с термина КД.

         КЕ (коефициент на интелигентност) се увеличава чрез повишаването на КД, защото когато всяка чакра е изчистена от енергията на Кундалини, това повишава способността да изразяваме адекватно чувствата си. Според Сахаджа Йога, първата чакра подобрява способността да бъдем невинни като децата. Втората подобрява естетиката и креативността, третата утвърждава чувството на удовлетворение, четвъртата помага на контрола над гнева, петата повишава уменията ни да общуваме, шестата ни позволява да простим, докато седмата, чакрата-корона, ни позволява да интегрираме всички тези качества, така че цялото да е по-голямо от сумата на неговите части.

image

 

 


Категория: Изкуство
Прочетен: 1667 Коментари: 0 Гласове: 5
Последна промяна: 05.08.2013 23:00
Търсене

За този блог
Автор: budha
Категория: Изкуство
Прочетен: 1754387
Постинги: 407
Коментари: 457
Гласове: 5236
Календар
«  Август, 2013  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031