Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Aкo искаш да разсмееш Бог, разкажи му плановете си - ако искаш да разсмееш мен,разсмей Бог.Но ако вие нямате време за Бог тогава и Бог няма време за вас; ;Най-красивите и най-добрите неща в живота не могат да бъдат видяни,нито докоснати,те се усещат в сърцето; http://meditacia.net./
Автор: budha Категория: Изкуство
Прочетен: 1754315 Постинги: 407 Коментари: 457
Постинги в блога от Октомври, 2009 г.
2  >  >>
imageimage  Сидхарта Гаутама, или Шакямуни (мъдрецът от рода Шакя) се приема почти единодушно от изследователите за историческо лице, макар че животът му често се представя в ореола на легенди и митологеми. Роден е около 560 г. пр. Хр. в Лумбини селището, близо до град Капилавасту (на територията на днешен Непал). Според легендите неговата майка Майя (Махамая, т. е. Великата Мая) била най-добродетелната от земните дъщери. Говори се и за негово чудодейно зачатие, случило се в пещера. Легенди разказват още, че самият Буда избрал срединната земя на Индия (митологичната Джамбудвипа, сакрален център на света), на която да се въплъти, както и своята майка и знатния си баща Судходана. На Сидхарта Гаутама било предсказано, че или ще стане "земен цар" (чакравартин), или ще се отдели от света и ще стане отшелник. За да избегне за своя син участта на отшелничество, бащата на Сидхарта Гаутама го обградил от света, като му създал условия за охолен живот в три двореца за трите сезона на годината. За детството и юношеството на Буда също са създадени много легенди (че сянката на дърво не се отмествала, за да пази младенеца; че когато родителите му го завели в храм, статуите на боговете му се поклонили). С воински подвизи, както се полага за кшатриите, Сидхарта спечелва младата си съпруга. С нея и със своя син Рахула той живее несмущаван от бедите на света, докато този покой не се нарушава от срещи с грохнал старец, с болен човек, с погребение и вероятно с аскет: това са неговите срещи със старостта, с болестта, със смъртта и с отшелничеството като възможен (практикуван в брахманизма) изход от страданията на света. Тези срещи го подбуждат да предприеме странстване, за да търси път за избавление.Двадесет и девет годишен, той изоставя предишния си начин на живот и се присъединява към петима аскети. Заедно с тях странства по долината на р. Ганг, подлага се на самоограничения, на лишение от храна, на изпитания на тялото. Но това само изчерпва силите му и не просветлява съзнанието му. Край селището Гая, наречено по-късно Бодхигая, след продължителна медитация под свещеното дърво "бодхи" (дърво на просветлението) Сидхарта достига достойнството на Буда - получава просветление. С проникнат от безкрайната светлина вътрешен взор той обхваща в едно всички свои предишни рождения, състоянието на всички същества в самсара, както и цялата верига от причини (свързващата всичко в света причинно-следствена верига). Тогава, както гласят преданията, той е подложен на последно изкушение от злия демон Мара с неговите дъщери, наричани Страст, Грижа и Наслаждение, за да се потопи окончателно в нирвана и да не може да проповядва Учението (Дхарма). Устоял на това изкушение, 35-годишният Буда Шакямуни се връща в света и в град Бенарес (Варанаси) произнася своята първа проповед (Бенареската проповед за четирите благородни истини и осемстепенния път).


Категория: Изкуство
Прочетен: 1695 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 01.11.2009 22:16
25.10.2009 22:07 - Fire in my heart
imageFire
Категория: Изкуство
Прочетен: 2565 Коментари: 0 Гласове: 4
Последна промяна: 25.10.2009 22:11
24.10.2009 22:33 - Bhairavi
image
 Пуджа на Шри Бхайраванатх

Италия, 6 август 1989 г.

Мисля, че не разбираме значението на Шри Бхайраванатх, който управлява Ида нади. Ида нади е канал на Чандрама - Луната. Това е каналът на охлаждането.

Работата на Бхайраванатх-джи е да ни охлади. Например ако някой усеща горещина от его или черен дроб, ако някой е много гневен, Бхараванатх-джи измисля начини за да го охлади.

Без съмнение Шри Хануман помага на левостранните и депресираните хора, но това прави още повече Бхайраванатх. За левостранния човек е трудно да бъде колективен. Той е или тъжен, или нещастен, или тревожен и поради това му е трудно да се радва в колектива. Десностранният не позволява на никого да се радва, но се опитва да бъде колективен за да показва своето превъзходство. Ала той също не може да се радва на колектива. Депресираният през цялото време си мисли: “Никой не ме обича, не се грижи за мен, аз съм толкова депресиран.” През цялото време той очаква нещо от другите и не може да се радва. За такъв левостранен човек всяко нещо е нещастие.

В Москва с Мен беше една левостранна Сахаджа йогини. Ние трябваше да отидем да се храним, но започна да вали и не можахме да вземем такси. После отидохме в ресторанта, но нямаше места и ни предложиха да седнем на най-скъпите места. Тази Сахаджа йогини започна да мърмори че сме взели такси, че ще бъде скъпо и т.н. От нея научих нова дума - “проблем”, защото Аз знаех тази дума, но само като геометрично понятие (задача – бел.пр.). Това левостранно поведение да виждаш всичко като негативно е начин да нараним лявата страна. После дойде един господин и каза, че ни чакат в съседното помещение. Отидохме там и вкусихме прекрасна храна. Всичко беше отлично. Аз й казах: “Видя ли, ти само се тревожиш, не се радваш на смешното.” Тя ме попита: “Какво да правя.” Аз й отговорих: “Седни пред снимката ми с лявата ръка към земята, дясната към снимката и кажи името на Шри Бхайраванатх. Всички бхутове на лявата страна ще изчезнат.” Бхайраванатх има светлина в ръката си и върви по лявата страна за да видите, че няма нищо негативно.

По какви начини идва негативността? В резултат на това, което наричаме мое: “мое дете, мой съпруг, моя собственост”. Щом толкова сте привързани, децата ви също стават негативни. За да станете положително настроени трябва само да видите къде отива вашето внимание. Дали виждате само проблеми или виждате смешното в тях. Има хора, които не могат да се радват на нищо. Ако има слънце, казват: “Боже мой, какво слънце”. Ако има облаци, казват: “А, какъв облачен ден”. Нищо не може да ги зарадва. Да се радвате на позитивното във всяка негативност - това е качество на Сахаджа йоги. Негативността не съществува. Тя е невежество. В действителност и невежество не съществува, защото ако има само всеопрощаваща божествена сила, то невежеството също не съществува. Но да предположим, че в гънките на тази сила вие се скривате и казвате: “Има негативност”, точно така, както когато се затворите в пещера и казвате: “Няма слънце”.


Тези които не могат да бъдат колективни са или десностранни или левостранни, но повече левостранни. Небалансираните се обединяват по своите негативности. Има голямо братство на бхутовете. Пияниците стоят заедно и говорят само за проблеми. Някой казва: “Чух, че скоро светът ще свърши.” Друг добавя: “А, слава богу всичко ще изчезне.” “А какво ще стане с кръчмите?”. Друг отговаря: “Няма да ни има. Какво ни засяга това?” Ето така съществува братството на бхутовете. Те не могат да се радват на нищо и се считат много велики. Но те в крайна сметка стават лунатици. В своята крайност десностранните са идиоти.
….
Тази емоционална привързаност, тревога за някого, за децата си - през цялото време губите ценния си живот. Това не е начинът, по който трябва да се държат Сахаджа йогите.

Ако един Сахаджа йоги не може да бъде колективен, значи не е Сахаджа йоги. Това е работата на Бхайраванатх в нас. Той унищожава бхутовете в нас и всички налудничави и смешни идеи за привързаност и депресия.

Аз съм радостна, че почитаме Шри Бхайрава, защото той е много тясно свързан с Шри Ганеша. Шри Ганеша се намира в Муладхара и Шри Бхайрава се движи от ляво и отива до дясната страна. Всички видове условности, навици могат да бъдат решени с помощта на Шри Бхайраванатх.

В Непал има голяма статуя на Бхайраванатх. В действителност тя е свайамбху. Хората там са левостранни и се страхуват от Бхайрава. Например, ако някой има лошия навик да краде, го отвеждат до статуята на Бхайраванатх и там полицията го кара да каже истината. Той е който ни пази да не правим лоши неща като кражби. Нищо, което е направено тайно, не може да се скрие от Бхайраванатх. Ако не се промените, той ви разкрива напълно. Така бяха разкрити всички фалшиви гуру.

Тук сме, за да почитаме Бхайрава, който се яви като Махавира. Той стои на вратата на ада и спира хората да не паднат там. Но ако много искате да отидете там, той казва: “Моля, заповядай.” В ада също има много хора. По-добре е да се справим с негативността и да се забавляваме, да се радваме на другите, да ги обичаме, да не се тревожим за това какво другите правят за нас, а какво ние правим за другите. Пуджата на Бхайрава е за да се научим да се забавляваме, да се радваме.

Бог да ви благослови!
Категория: Изкуство
Прочетен: 1137 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 25.10.2009 02:15
image
Категория: Изкуство
Прочетен: 1948 Коментари: 2 Гласове: 1
Последна промяна: 23.10.2009 00:04
22.10.2009 00:34 - earth
earth
Категория: Изкуство
Прочетен: 845 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 22.10.2009 00:34
19.10.2009 00:34 - Lagaan
imageLaggan
Категория: Изкуство
Прочетен: 933 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 19.10.2009 00:48
imageда.
Категория: Изкуство
Прочетен: 1838 Коментари: 2 Гласове: 5
Последна промяна: 18.10.2009 13:31
17.10.2009 21:08 - усмивка
imageда
Категория: Изкуство
Прочетен: 1695 Коментари: 2 Гласове: 2
Последна промяна: 17.10.2009 21:18
16.10.2009 21:09 - Tи...
imageyou
Категория: Изкуство
Прочетен: 891 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 16.10.2009 21:11
14.10.2009 14:37 - Dubai
imageimageDubai
Категория: Изкуство
Прочетен: 1806 Коментари: 2 Гласове: 3
Последна промяна: 14.10.2009 14:52
06.10.2009 22:24 - Шри Лакшми
imageimageimage   “... Би трябвало дазнаете, че Лакшми беше създадена, че тя се появи от биенето на океана. Тя има четири ръце. С едната ръка дава – тя е щедра, даваща. С едната ръка дава, а с другата благославя – това са две от ръцете й: с едната дава, а с другата благославя хората.” ШРИ ЛАКШМИ             Мит за раждането на Шри Лакшми /Гирляндът на Мукунда/ Във Вишну Пурана /І,9/ се разказва, че мъдрецът Дурвасас поднесъл на бог Индра гирляндът от цветя Сантанака. Смята се, че в този гирлянд обитава Шри Лакшми. Високомерният Индра, който не разбрал значението на получения дар, го сложил на гърба на белия си слон и той паднал на земята. Мъдрецът, познат със своя сприхав нрав, проклел богът на боговете, казвайки му, че Шри Лакшми няма да се появи повече в трите свята. Бог Индра опитал да се извини, но било вече късно – красивата богиня Шри Лакшми изчезнала. Всичко във вселената загубило своя блясък – слънцето, луната...Светците преустановили своята аскеза, боговете загубили силите си и постоянно били побеждавани от демоните. Вслушвайки се в съвета на Шри Вишну, всички те започнали да бият млечната пяна на океана. Тяхното действие породило много чудеса, а най-накрая изплувала Шри Лакшми – седнала върху лотос и държаща лотос в ръката си. Всички й поднесли дарове, а великолепно облечената  Шри Лакшми се сгушила до Шри Вишну. Индра, който медитирал върху последствията на своето лекомислие, помолил богинята никога вече да не напуска трите свята и да бъде винаги благосклонна към своите поклонници. Неговите желания били удовлетворени, а Шри Лакшми му доверила, че винаги когато бог Вишну инкарнира, тя ще се появява на земята заедно с него. Така когато Шри Вишну приел формата на Шри Рама, Шри Лакшми се родила като Шри Сита. После тя е съпругата на Шри Кришна – Шри Радха, Мария – майката на Исус, Фатима – дъщерята на Пророка и съпруга на Али.   Атрибути и качества: “... Би трябвало да знаете, че Лакшми беше създадена, че тя се появи от биенето на океана. Тя има четири ръце. С едната ръка дава – тя е щедра, даваща. С едната ръка дава, а с другата благославя – това са две от ръцете й: с едната дава, а с другата благославя хората. Много е важно, когато давате нещо на някого, да забравите за това. Вие благославяте този човек – не само му давате пари, но и благословия. В другите две ръце тя има розови лотоси. Розовото е цветът на любовта и човек, който има пари, би трябвало да има къща, пълна с любов.” “... Най-хубавото е, че тя просто стои върху лотоса, тоест не оказва натиск върху никого. Тя съществува сама за себе си, без натиск – тя не оказва натиск върху никого. Тя самата стои с цялата си тежест, изцяло уравновесена от собственото си достойнство. Такава трябва да бъде една Лакшми.” “... Тя се е появила от морето. Тя е Мириам или Мария. Ето защо името на майката на Христос е Мария, защото е дошла от морето. Когато идва от морето, тя става Шри Раджа Лакшми и Шри Груха Лакшми.” “... Всъщност какво представлява символично Шри Лакшми? Тя е символ на съзнанието. Шри Лакшми означава съзнанието, тъй като е дошла от морето. Вие знаете, че съзнанието е започнало да се формира вътре в морето. Животът е започнал да съществува и да се развива в морето.” “ Човек трябва да е материално добре осигурен, за да успее и в Божесвен план. И това ново съзнание във вас – съзнанието, че вие сега трябва да постигнете Бог, е силата на Шри Махалакшми. Само чрез силата на Махалакшми вие можете да постигнете своята святост. Тогава Шри Лакшми става Шри Махалакшми.” Шри Матаджи Нирмала Деви         Аспекти на Шри Махалакшми: Шри Адиа Лакшми – Анди Лакти; Шри Видиа Лакшми – Познание; Шри Саубхагйа Лакшми – Сполука; Шри Амрута Лакшми – Милост на Духа; Шри Сатйа Лакшми – Съзнание за Истината; Шри Бхогйа Лакшми – Тази, която се наслаждава; Шри Йога Лакшми – Даваща йога; Шри Груха Лакшми – Съпруга; Шри Раджа Лакшми – Кралица. Шри Груха Лакшми е богинята на Лява Наби чакра, богинята на домашното огнище. Шри Матаджи Нирмала Деви “Благодарение на Шри Груха Лакшми достигаме вътрешен мир...” “Шри Груха Лакшми има за цел да премахне омразата и напрежението между хората.” “Майките дават стабилността на корените на всяко едно общество. Ако самите майки са неуравновесени, тогава обществото ще е нестабилно и не ще се развива, както това става на Запад.” “Ние, които сме толкова щастливи за това, че сме се родили жени, трябва само да следваме примера на Богинята във всекидневието си и чрез медитация върху собствената ни Кундалини, да задълбочим нашите корени и да приемем най-дълбоко в себе си нейните качества. Ние трябва да се стремим да изразяваме качествата на Божественото Майчинство в нашия собствен живот и да носим Божествените вибрации на майка в нашите къщи, в нашите семейства и на цялата човечество.” “Жената трябва да уважава своята чистота, своето целомъдрие, вътре и извън себе си. На Запад много жени не осъзнават своите сили. Те не успяват да почувстват собственото си достойнство и вътрешно да му се радват. Жените са кралици в своя дом и наистина трябва да осъзнаят своето величие, а не да се опитват да приличат на лекомислени момичета. със своето поведение, със своята сила те могат да спасят света.” ”И така, жената може да направи от мъжа милосърдна личност, защото тя самата е милосърдна. Тя е артист. Тя може да създаде красота около себе си, в своето домакинство, в семейството, в обществото, навсякъде.” “ Семейството трябва да чувства сигурност във вас. И тази любов е вашата сила. Вашата сила е в това, че можете да давате Любов! И дарявайки любов, ще откриете, че винаги се обогатявате.” “И така, жената трябва да бъде удовлетворена в себе си. Трябва да е удовлетворена вътре в себе си, защото тя трябва да дава. А как може да изисква нещо човекът, който трябва да дава? Тя трябва да дава любов, защото тя е любов. Тя трябва да прави всякакви услуги, да дава всичко, да утешава. Каква отговорност има само, казвам ви, каква отговорност! Отговорността на жената е по-голяма от този на премиера, на краля или на когото ида е. Тя би трябвало да се чувства горда с това, че носи такава отговорност.” Шри Раджа Лакшми е богинята на Дясна Наби чакра. Тя е изпълнената с достойнство, чувствителност и мекота царица.. Тя се установява в нас чрез нашата активност. Шри Матаджи Нирмала Деви „Ако не сте активни този принцип ще отслабне във Войда.” „Вие трябва да сте много качествени и компетентни личности. Не става въпрос да тичате след парите, а да установите Шри Раджа Лакшми във вас. Би трябвало да използвате и да проявите всички качества. Опитайте се да се подобрите, опитайте се.” Благословиите на Шри Раджа Лакшми: „С нейните благословии вие ставате личност, изпълнена с любов и благодеятелност към другите. Вие развивате един вид темперамент, едновременно достоен и пълен с хумор, като напълно разбирате другите.” „Благодарение на Шри Раджа Лакшми, вие разбирате какво е това уважение, защото след като самите вие се уважавате, започвате да уважавате и другите. И тъй като всички вие сте светци, вие трябва да уважавате всеки по един и същ начин.” „Чрез Шри Раджа Лакшми вие се радвате колективно на вашето благосъстояние. Тя е тук и за индивидуално благосъстояние.”
Категория: Изкуство
Прочетен: 7085 Коментари: 2 Гласове: 3
Последна промяна: 06.10.2009 23:22
06.10.2009 01:12 - east 17
imageФината система е във всеки от нас, готова да бъде озарена.
Кундалини е силата на чистото желание в нас. Майчина и успокояваща, Тя спи в сакралната кост, в основата на гръбначния стълб.
Древните цивилизации знаели, че там обитава свещена енергия. Себереализацията представлява събуждане на Кундалини. През централния канал Тя пресича шестте чакри разположени над сакралната кост, и се проявява над фонтанелата (върха на главата) като нежен „фонтан” от прохлада.
Кундалини ви лекува, подобрява и ви дарява с благословии.
Изживейте своята себереализация.

„Не можете да разберете смисъла на живота си, до като не се свържете със силата, която ви е създала”.
Процесът на събуждането на Кундалини е много лесен и отнема пет минути. Първо седнете и се отпуснете. По време на това упражнение, ще поставяте дясната си ръка върху различни чакри (енергийни центрове) от лявата страна на тялото си и ще общувате с вашата енергия Кундалини. Тя е майчината енергия във вас.

1. Поставете дясната си ръка сърцето и дълбоко в себе си попитайте три пъти:,,Майко, аз духът ли съм?”
2. Преместете ръката върху горната част на корема си и попитайте три пъти:„Майко, аз свой собствен господар ли съм?”.
3. Поставете ръката си ниско в долната част на корема и помолете от сърце шест пъти:„ Майко, моля Ви, събудете чистото познание в мен”.
4. Върнете ръката в горната част на корема и потвърдете от цялото си сърце:,,Майко, аз съм свой собствен господар” десет пъти.
5. С ръка на сърцето и с пълна увереност кажете дванадесет пъти: ,,Майко, аз съм духът”.
6. Вдигнете ръката между врата и рамото си. За да изчистите този център с пълна убеденост да потвърдите: „Майко, аз не съм виновен за нищо” шестнадесет пъти.
7. С дясната си ръка обхванете челото, като с пръстите плътно притискате слепоочията. Вътре в себе си на пълно искрено кажете: „Майко, прощавам на всички, включително и на себе си” няколко пъти.
8. Поставете ръка върху задната част на главата си и повторете няколко пъти:”О Божествена, всепроникваща любов  моля Ви, простете ми грешките срещу духа, които може да съм допуснал”.
9. Сега притиснете с длан скалпа си и масажирайте седем пъти по часовниковата стрелка. Всеки път молете искрено: „Майко, моля Ви, дайте ми Себереализация”.

С протегнати ръце останете няколко минути в медитация и се насладете на спокойствието и радостта.
imageimage17
Категория: Изкуство
Прочетен: 1204 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 06.10.2009 02:15
2  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: budha
Категория: Изкуство
Прочетен: 1754315
Постинги: 407
Коментари: 457
Гласове: 5236
Календар
«  Октомври, 2009  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031