Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Aкo искаш да разсмееш Бог, разкажи му плановете си - ако искаш да разсмееш мен,разсмей Бог.Но ако вие нямате време за Бог тогава и Бог няма време за вас; ;Най-красивите и най-добрите неща в живота не могат да бъдат видяни,нито докоснати,те се усещат в сърцето; http://meditacia.net./
Автор: budha Категория: Изкуство
Прочетен: 1754338 Постинги: 407 Коментари: 457
Постинги в блога от Август, 2013 г.
19.08.2013 18:30 - Ако Обичаш
image
"В един човешки живот има много срещи – не предполагани, умишлени, желани и не толкова, а понякога от онези “случайните”.

Има хора, които идват в живота ти изв еднъж. Появяват се с рицарските си доспехи. Влизат плахо, но озаряват всичко на мига. Свалят бавно снаряжението си и виждаш следите от битките, които са водили. Виждаш своите собствени белези в тях като в огледало.

И макар да знаеш, че един ден ще трябва да си тръгнат ти си пожелаваш да не съществува такъв ден.

Тези хора те карат да се измъкнеш от дупката, в която се криеш. Да се покажеш на света без страх. Тези хора ти връщат вярата в собствените ти сили. Те измъкват скритите в теб таланти. Те успяват да върнат усмивката на лицето ти и да я задържат там.

Радват се с теб дори на “прашинките” и не използват незаздравелите ти рани, за да сипват сол в тях, а ги мажат с мехлем – вълшебен, лековит. Те те подкрепят в мечтите ти, в изборът ти да виждаш красивото и истинското наоколо. Те ти показват, че дъгата я има и без бури и дори можеш да я създаваш всеки ден. Че тя всъщност е вътре в теб и не е срамно да излиза от очите ти.

Тези хора не влизат с взлом в теб, не крадат от същността ти, не те унищожават. Те не се възползват от теб. Те влизат толкова дълбоко в душата ти и за първи път не е плашещо да се довериш напълно на някого, да допуснеш някого наистина близо до себе си.

Тези хора идват, за да ти покажат различните нюанси на любовта. Идват, за да разбият стереотипите и да ти покажат, че истинската обич съществува – онази от приказките и филмите с happy ending-а; онази вечната, силната, от нищо неразрушимата; онази, за която си мечтал в толкова много от тъмните си нощи.

Те те приемат такъв какъвто си – истински. Не искат от теб да се променяш. Обичат те безкрайно силно – без много думи - с топлината си, с разбирането, с допирът си, с погледа... Те отварят сърцето ти само за да строшат сковаващите окови от миналото ти.

Те не те изоставят, когато хаосът се опитва да те погълне, а те прегръщат силно и се превръщат в твоя гравитация, за да възстановиш реда си. Сълзите, които се раждат в очите ти са единствено от щастие, а вълшебствата стават част от ежедневието ти. И крилете, свалени и скрити дълбоко в килера, отново се озовават на раменете ти и страхът от летенето се превръща в мит. С тях споделяш абсолютно всичко и едновременно нищо. Те познават само по тона на гласа ти какво е стаено в душата ти.
Въпреки всичко те са тук, сега.

С тях чувстваш повече, виждаш повече, искаш повече. Повече време, през което да живееш истински и пълноценно – дори без конкретни очаквания, без безумни изисквания, без идея и план какво следва. Защото имаш хиляди възможности и разбираш, че не си ги изпуснал. Защото е хубаво, когато нощите вече не са достатъчни и не си с другия само на думи. И Сега-то се превръща в Безкрай.

И макар да ти липсват в нощите, когато си сам, ти вече знаеш – там дълбоко в себе си – че те няма да си тръгнат никога от теб. Защото дори и в моментите, когато физически са на стотици километри, те всъщност са с теб, до теб, те обитават в теб – вътре, в онова малко съкровено място, което никой друг не е успял да изпълни и осъзнаваш, че то е било отредено и пазено само и единствено за тях. Отдаваш им напълно себе си и в същото време си свободен и окрилен, и пълен с живот, и завинаги влюбен.

Да, наистина има хора, които идват в живота ти изведнъж. Те са Дар Божий, а ти си благословен щом ги имаш до себе си."



Категория: Изкуство
Прочетен: 3387 Коментари: 0 Гласове: 13

image
Дух, Духовност, Съзнание – фундаментален фактор, определящ развитието на земната цивилизация

 

            Акимов А.Е. – Академик РАЕН. Междуотраслов научно-технически център по рискови технологии, Москва

            Препечатано със съкращения от “Наука и духовност”, материал ХІІІ от Всерусийска научно-практическа конференция. Воронеж, 3 ноември 2001 г.

 

            Човечеството встъпи в двадесет и първия век в условията на глобална цивилизационна криза. Такава за съжаление е обективната действителност, в която ние с вас се намираме. Настоящата криза бе определена като системна и глобална преди всичко за това, че е невъзможно да се посочи нито едно важно направление в дейността на човешкото общество като цяло, което да не е в безизходна ситуация. И днес нито в науката, нито в техниката има предложение как да се преодолее тази безизходна ситуация. А проблемът за населението и изхранването? Ето защо говорим за глобална цивилизационна криза. Какво да се направи?

            Доминантата за развитието на нашата цивилизация днес не са науката и техниката, а нравственото духовно ниво на цялото човечество. Вече можете да разберете защо аз, физик по образование, говоря пред всякакви обществени движения. Защото за съжаление днес нито у нас, нито в другите страни има държавни структури, които да се грижат за този проблем. С това се занимават само обществените движения. Всеки по своему, кой както може. Затова, за разлика от някои ортодоксално настроени обществени и политически дейци, които се стараят да се борят с онези, които те наричат секти, или по някакъв друг начин, длъжен съм да кажа, че трябва да се поклоним на тези организации за това, което правят.

 

Често ми задават въпроса: “Вие вярващ ли сте?” Така се е случило, че родителите ми не са ме кръстили при раждането ми. Но аз сам се кръстих, когато бях на 55 години. Питат ме: “Именно тогава ли повярвахте в Бог?”. Отговарям им: “За разлика от повечето хора, които се оказват свързани с християнството, аз се кръстих не защото повярвах в Бог, а защото зная, че има Бог.” Да вярваш и да знаеш – това се две съвсем различни неща. От гледна точка на това, за което сега с вас ще говорим, то е проявление на това направление, което е свързано не с вярата, а със знанието.

В доста дългите ми беседи с г-жа Шривастава (г-жа Нирмала Шривастава – основателка на движението Сахаджа Йога –б.р.) тя изказа две много важни мисли: Първата мисъл: “В рамките на нашето движение ние никого не отричаме.”

Практиката показва, че всяко обществено движение, стремейки се към самоутвърждаване, прави това не толкова по пътя на доказване на своята правота, колкото се опитва да докаже, че само то е право, а всичко при другите движения е лъжливо, неправилно или вредно. Сахаджа Йога е една от малкото организации, които не възприемат такава позиция. Сахаджа Йога никого и нищо не отрича.

Второ: наличието на този критерий води до това, че Сахаджа Йога остава отворена по отношение на всичко, което не противоречи на истината и което може да бъде използвано в интерес и за благото на човека.

Това, което е духовно, също е проявление на материята, само че на много високо ниво от нейното еволюционно развитие. Във времевия континиум практически всички прояви на съзнанието, които не се вместват в рамките на ортодоксалната физика, представляват четирите взаимодействия  (елекромагнитно, гравитационно, силно, слабо – б.р.), за които съм говорил, които в действителност не четири, а две, защото силните и слабите взаимодействия се проявяват на квантово разстояние от порядъка на 10-8 см, а действията, свързани с проявите на човешкото съзнание, са наблюдавани на макроскопично ниво не само на метри разстояние, а даже на хиляди километри.

Така човек се оказва източник на торсионни излъчвания. Ако тези процеси протичат в съзнанието на няколко души едновременно, синхронно, то тогава интензивността на такова въздействие рязко нараства.

Всъщност най-ярки примери за това какво сами по себе си представляват структурите, които могат да бъдат създадени от човешкото съзнание, са проявите на подобен род ефекти при тези хора, които не само са високо издигнати, но и които изпълняват сериозна мисия на Земята. И в тази връзка искам да приведа уникални илюстрации, които са свързани с дейността на г-жа Шривастава.

 

Не са ми известни примери, при които степента на поляризация, която създава човек, би могла така интензивно да се прояви, което с вас ще видим тук. По интензивност това може да се сравни със сиянието на звездите.

 

image

 

При това се оказва, че този процес без особени трудности може да бъде управляван. И вие ще видите това в серия от три снимки.

 

image

 

Вие виждате, че подобен род поляризирани структури се намират малко по-ниско от нивото на дихателната чакра.

При следващия пример това действие се оказва на нивото на сърдечната чакра и не е по-малко по своята интензивност.

 

image

 

Примерът е за това, какво може да се получи при хора, натоварени с висока мисия.

Имам достатъчно данни, за да направя категорични изводи, които свидетелстват за следното: ако човек от гледна точка на своята жизнена дейност има добри намерения, над него се формира структура с оранжев /златен/ или бял цвят. Ако човек счита за допустимо за себе си действие с аморален характер, то над него може да се появи структура с тъмносин, сив или даже черен цвят.

 


 

И ако над човека има оранжева структура, то колкото и да го снимаш, тя ще бъде винаги оранжева. Имам познат, когото съм снимал в Киев, под Москва, даже в Сеул и навсякъде се появява една и съща виолетова структура. Поразителното беше това, че човекът познава “Живата етика”, разбира опасността от безнравствено поведение, но винаги намира оправдание за него.

В сложното време, в което живеем, би трябвало да предприемаме не само действия, които не позволяват да се влоши състоянието както на общество, така и на цялата цивилизация, но и такива състояния и действия, които са насочени към решаването на позитивни, нравствени и високо духовни проблеми. И в това отношение мога да кажа, че от моя гледна точка само две организации могат да изменят съществено ситуацията. Това са обществената организация Сахаджа Йога и Международната организация “Рьорих  движение”, които много добре се допълват една друга.

Ние с вас вече говорихме, че съзнанието на човека поражда торсионно поле. Оказва се, че природата е устроена по такъв начин, че от гледна точка на физиката и нашето съзнание е основано на  торсионни сигнали, и Свръхсъзнанието на Вселената е основано на торсионни принципи. И тогава се оказва, че ако само на мен това е разрешено от Свръхсъзнанието, то няма никаква причина и не е нужен никакъв посредник за това, моето съзнание да функционира директно със Свръхсъзнанието. Нека да си спомним какво е написано в Библията: всеки човек има възможност да общува пряко с Бог. Няма противоречия.

Намирайки се в тази зала на мероприятието, чиито инициатор е организацията  на Сахадажа Йога във Воронеж, бих искал да кажа много хубави думи за хората от тази организация, които се грижат за собствената си висока духовност и за духовността на тези, с които им се налага да общуват, защото именно в такъв вид общуване се формира това, което може да се нарече “чистота на духа”, “чистота на съзнанието”.
image


Категория: Изкуство
Прочетен: 2846 Коментари: 0 Гласове: 6
Последна промяна: 17.08.2013 11:48
03.08.2013 10:20 - Стрес

image
Хроничният стрес и преодоляването му чрез Сахаджа Йога

 

  • За кратък период спорадичен стрес не се отразява, но хроничният стрес уврежда тялото и открива пътя пред болестите.
  • Цената на широко разпростраващия се стрес надхвърля 25 млрд. долара в САЩ (Приблизителната оценка е свързана с преждевременна смърт, заболявания и т.н.). Японските организации въвеждат задължителен период на почивка.
  • Йога и медитация са научно признати заубиец на стреса".

 

Външни причини за стреса – глобализация, разрушителни тенденции, конкуренция, постоянни промени на средата

 

Вътрешни причини за стреса – обучение, ценности, скорост, мотивация, лоялност, доверие и т.н.

 

Изследванията показват, че стресът вреди на тялото не просто като

·        Сърдечни заболявания и язви, но води до

·        Загуба на паметта

·        Намаляване на имунните функции

·        Особен вид наднормено тегло.

 

 

ХРОНИЧНИЯТ СТРЕС

 

Ако се активира прекалено често, реакцията като стрес може да засегне имунната система, мозъка и сърцето

 

         МОЗЪК: Кортизолът става токсичен за мозъчните клетки  и потенциално може да засегне познавателната способност. Постоянната умора, гневът и депресията нарастват.

 

         ИМУННА СИСТЕМА: Повтарящото се подтискане на борещите се с болестта клетки, в крайна сметка отслабва устойчивостта към инфекции

 

         ЧЕРВА: намаляването на кръвния ток прави чревната мукоза податлива на разязвяване

 

         КРЪВОНОСНА СИСТЕМА: Повишените кръвно налягане и сърдечна честота  нарушават еластич- носттa на кръвоносните съдове.

 

НАЧИНИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ

 

w        Йога, единението между ума и тялото, е хит понастоящем в САЩ и много други страни.

 

w        Около 15 млн. американци практикуват йога; 75% от всички клубове в САЩ предлагат курсове по йога.

 

w        Сахаджа Йога - Йога и Програма за медитация – както ще ви бъде обяснено, ще се основава на принципа, че просветлението и доброто здраве  изискват подходящо равновесие между седемте главни чакри и свободното протичане на силата на живота, което от своя страна се постига чрез събуждането на спящата енергия Кундалини

 

Сахаджа Йога, както я описва Шри Матаджи:

Сахаджа Йога е спонтанното единение на индивидуалното съзнание с всепроникващата божествена сила, чрез събуждането на остатъчната енергия Кундалини,  която лежи спяща във всички човешки същества и се намира в триъгълната кост, наричана сакрум или сакрална кост, в основата на гръбначния стълб”. (Шри Матаджи Нирамала ДевиMeta Modern Era”, 1995)

 

Как действа  според Сахаджа Йога

 

Как действа  според Запада

Интеграция на всички

Чакри на нивото на чакрата-корона.

 

Синергичност –лост за

Повишаване на КД - коефициента на емоционалност и духовност.

 

Долните три чакри  обслужват физическите нужди на тялото.

 

Другите четири чакри подобряват КД

Дихателните упражнения явно понижават кръвното

налягане и долните нива на хоромоните на стреса.  

 

Стречингът на тялото чрез различни пози подобрява

дренажа на лимфните съдове – сиситемата за

изхвърляне на токсини от тялото.

 

Задръжните пози могат да повишат мускулния тонус,

което подобрява физическата форма и предпазва

деликатните стави от травми.

 

 

МЕДИТАЦИЯТАСъзнание без мисли  и да бъдеш в настоящето

“Човешките същества винаги мислят за бъдещето или за миналото. Една мисъл се надига като вълна, а след нея идва друга мисъл. Когато Кундалини се издига, тези мисли се разтягат. Съществува разстояние, много малко, между мислите (виламба), което се разширява и така се създава състояние на пълна тишина. Тогава сме в настоящето, но без мисли, без никакви тревоги и гняв и оставаме в настоящето, което е реалността. В този момент на настоящето ставаме абсолютно спокойни и мирни. Това може да се постигне колективно, когато хиляди хора получат  пробуждането на тяхната Кундалини”.                                       

(
Шри Матаджи Нирмала Деви“Метамодерната ера”, 2004, София)

 

EВОЛЮЦИЯ И БАЛАНС

 

  • Трите измерения, в които обикновено съществуваме, са физическото, умственото и емоционалното, докато четвъртото измерение е духовното. То е наричаносъстоянието Tурйа, чрез което човек постига по-висше съзнание. 
  • На човешко ниво вниманието ни е върху храната и сигурността преминава към интелигентността към емоцоналното (състраданието) и към състоянието на търсене отвъд човешкото разбиране. (Шри Матаджи Нирмала Деви “Метамодерната ера”)
  • В съвременната епоха еволюционният процес  би представлявал възхода от ограниченията на човешкото съзнание (белязано от мислене, рационалност и обусловености) към едно по-висше измерение на съзнание– вибрационното съзнание (чистото познание за финото тяло, енергийните му центрове, жизнената сила и спящата енергия Кундалини).
  • Следващият етап на еволюцията е да се свържем с Всепроникващата сила. Това е осeзаемо и проверимо. Това е еволюционният скок в нашата централна нервна система.                                                                                                                            (Шри Матаджи Нирамала Деви – “Mетамодерната ера”, 2004)

 

 

САХАДЖА ЙОГА -   ЕДИН НОВ ПОДХОД

  • Вътре в човешкото тяло съществува една изключително фина система, която до момента е отвъд  обсега на науката.
  • Състои се от Кундалини (жива енергия), серия от канали, по които текат силите прана, и взаимозависими енергийни центрове, които приличат на листата на цветчета.
  • Хипотеза: тялото не е цялото Себе; носител на въздействията е финото тяло, паралелно на физическото,  като във финото има седем главни нервни центъра (чакри), три пътеки за нервната енергия (нади) и латентна енергия, навита на кълбо и наричана Кундалини.
  • Когато Кундалини е събудена, въздействието й може да бъде почувствано върху централната нервна система.  Проявява се като хладен полъх, който е осезаем,  проверим и доказуем.
  • Просветлението се явява под формата на съзнание без мисли, когато Кундалини достигне Сахасрара (последната чакра, фонтанелата).

 

Коефициент на духовност и Сахаджа Йога

 

         Ние можем да почувстваме и осъзнаем състоянието на нашите чакри, а и на чакрите у другите. Степента на сензитивност (новопостигнато съзнание) спрямо състоянието на нашите и чуждите чакри, може да се нарече с термина КД.

         КЕ (коефициент на интелигентност) се увеличава чрез повишаването на КД, защото когато всяка чакра е изчистена от енергията на Кундалини, това повишава способността да изразяваме адекватно чувствата си. Според Сахаджа Йога, първата чакра подобрява способността да бъдем невинни като децата. Втората подобрява естетиката и креативността, третата утвърждава чувството на удовлетворение, четвъртата помага на контрола над гнева, петата повишава уменията ни да общуваме, шестата ни позволява да простим, докато седмата, чакрата-корона, ни позволява да интегрираме всички тези качества, така че цялото да е по-голямо от сумата на неговите части.

image

 

 


Категория: Изкуство
Прочетен: 1666 Коментари: 0 Гласове: 5
Последна промяна: 05.08.2013 23:00
Търсене

За този блог
Автор: budha
Категория: Изкуство
Прочетен: 1754338
Постинги: 407
Коментари: 457
Гласове: 5236
Календар
«  Август, 2013  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031