Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Aкo искаш да разсмееш Бог, разкажи му плановете си - ако искаш да разсмееш мен,разсмей Бог.Но ако вие нямате време за Бог тогава и Бог няма време за вас; ;Най-красивите и най-добрите неща в живота не могат да бъдат видяни,нито докоснати,те се усещат в сърцето; http://meditacia.net./
Автор: budha Категория: Изкуство
Прочетен: 1755316 Постинги: 407 Коментари: 457
Постинги в блога от Юни, 2009 г.
2  >  >>
imageimageimageimageСахаджа Йога

Съвременният свят и търсенето на личностно осъществяване

В съвременния свят нашето ежедневие е неизчерпаем източник на стрес и неудовлетворение. На много хора старите ценности им се струват изоставени, а добре изпробваните решения от миналото изглежда не действат вече. Въпреки всичко ние непрекъснато се връщаме към идеята, че трябва да има “пътека”, че трябва да има изход за решаване на непосредствените проблеми на деня, а също така за придаване на смисъл и цел на нашия живот. На едно по-висше ниво все повече от нас се чувстват подтикнати от едно вътрешно желание за синтез и осъществяване да търсят по-висша истина, по-интензивно и носещо удовлетворение преживяване на действителността, едно по-съвършена и цялостна връзка с най-близките ни хора.
Разбира се, пред нас са открити много пътеки. Някои търсят пътя чрез политическо обвързване, други чрез големите световни религии, чрез всякакъв вид “йога”, чрез нароилите се напоследък във всеобщото очакване настъпването на “Новата ера” секти и култове. Нашето най-съкровено желание е за нещо осезаемо и реално, за средство за истинска трансформация и осъществяване на собствената същност. Но доста често, тъкмо когато повярваме, че сме открили поне онова, което сме търсили, се оказваме разочаровани, не рядко с изпразнени джобове и с усещането, че сме били измамени.
Въпреки това, има начин, за който е доказано, че действа тук и сега. Има стотици хиляди обикновени мъже и жени в повече от осемдесет страни по света, с различен социален статус и различна вяра, притежаващи обаче нещо общо: те са открили чрез Сахаджа Йога онова неуловимо нещо, търсено от толкова много, но открито от толкова малко хора.

Какво е Сахаджа Йога?

Сахаджа Йога е творението на Шри Матаджи Нирмала Деви, един несравним духовен учител и майстор по йога. Това е техника за Себепознание на масово ниво, което е плод на древната и добре изпитана мъдрост на Индия. Тя не е теория или философия. Не е “вярване” или “вяра”. На първо място, по своята същност е едно уникално събитие, едно реално и доказуемо трансформиращо преживяване, което ни дава нов вид съзнание и способности да осъществим нашия висш духовен потенциал. Трансформацията започва с тихото и дълбоко преживяване на вътрешен мир и спокойствие – онзи “Божествен покой, надхвърлящ всяко разбиране” -, които бележат началото на нашето Себепознание (Себереализация) и развиват усещането ни за по-дълбоки духовни истини. От друга страна, Сахаджа Йога е също едно просто и изключително практично средство за повишаване на качеството на нашето всекидневие – от доброто здраве и дълголетие до подобрените междуличностни отношения, творчество и работоспособност.

Достъпност за всички

Шри Матаджи учи, че Себепознанието (Себереализацията) е рождено право на всяко човешко същество. Вътре в нас, “вградени”, съществуват и вроденият потенциал, и инструментът, чрез които може да бъде осъществена трансформацията. Следователно, всяко човешко същество може да постигне това ново състояние на съзнание и вътрешно равновесие и бързо да стане свой собствен господар. Сахаджа Йога не е организация, клуб или духовно съобщество, към което можете да се присъедините – тя е едно реално спонтанно преживяване и състояние на съществуване, което е достъпно за всички онези, които искрено го желаят. Тъй като Шри Матаджи е в най-висша степен действително духовен учител и истински Майстор по Йога, Себепознанието (Себереализацията) и всички учения на Сахаджа Йога са безплатни. “То е ваше право по рождение – заявява тя – и не може да се плаща за него. Колко сте платили във вашата еволюция, за да станете човешки същества?”. Себереализацията бележи нова стъпка в еволюцията на човечеството и не може да бъде отказана на никого, ако той истински търси “Царството Божие, което е вътре в нас”. Затова Сахаджа Йога е специално за онези, които търсят тяхното по-висше Себе и ново бъдеще сред едно балансирано и мирно общество.

Каква е целта на Сахджа Йога?

Сахаджа Йога действа в много различни аспекти. На по-елементарно ниво, чрез няколко прости техники, тя ни предлага възможността да погледнем на живота по различен начин, да изкореним нашите страхове и напрежение, да подобрим нашето здраве и да разрешим по спокоен и спонтанен начин проблемите си. На едно по-висше ниво, тя открива нова степен по пътя на нашата еволюция. Тя едно изпълнено с приключения пътуване към откриването на едни по-широки, по-дълбоки, носещи по-голямо удовлетворение измерения на човешкото съзнание, отвъд физическите, емоционалните и менталните категории, към които обикновено се придържаме. На още по-висше ниво, предлага синтез на всички истини на великите световни религии, не просто като концепции, а като живо преживяване на тяхната същност. Предлага изход от нашето ограничено познание за собствената ни същност, с всичките й конфликти и мъчителни безпокойства към прякото преживяване и участие в живота на вселената.
Чрез Сахаджа Йога намираме нашето истинско Себе и навлизаме в самото сърце на Реалността, в цялото й величие и слава. Това е истинското “състояние на Йога”, за което се говори във Ведите. Това е “единението с Цялото” или “универсалната хармония”, това е откритието за нашата собствена уникалност (Кайвалйам) и за единството ни с целия космос. То води до пълно осъществяване на личността, в което цялото напрежение изчезва и всяко желание бива изпълнено или преодоляно. Буда го нарича Самадхи, в Библията е наречено Царство Небесно, за Дзен е Сатори и т.н. Сахаджа Йога е най-прекият и най-лесен път за достигане на тази прекрасна област, изследвана до сега само от малцина привилегировани.

С какво е по-различно нашето съвремие?

Всеизвестно е, че от гледна точка на астрологията сега нашата планета се придвижва от Епохата на Рибите, обхващаща периода на налагането на разграничаващия разум и развитието на науката, но характеризиращ се също с егоцентричните държави и нации, с увеличаването на конкуренцията, на антагонизма и войните и на агресивната експлоатация на природните богатства. Сега навлизаме в ЕПОХАТА НА ВОДОЛЕЯ, която се свързва традиционно със засилването на майчинския елемент и на естествените, любящи, подхранващи аспекти на живота.
В съответствие с тези разбирания на астрологията, ние се намираме на прага на една епоха на сътрудничество и колективно съзнание, в която духовните ценности и съзнанието от най-висш вид ще преобладават. Това е предсказаната от великия психолог К.Г Юнг ЕПОХА НА СВЕТИЯ ДУХ, през която обикновените мъже и жени ще достигнат най-висшето съзнание и ще участват в най-съвършената форма на организация на обществото, по силата на присъщата им божествена сила, която в Сахаджа Йога се нарича Кундалини, енергията на Божествената Майка, Ади Шакти вътре в нас.

Как се осъществява трансформацията

Ключът към трансформацията е тази “майчина” първична енергия, която съществува във всеки един от нас в основата на гръбначния стълб, в сакралната кост. Тази енергия трябва да бъде събудена преди да се издигне до лимбичната област в мозъка, където веднъж установена, създава изключителното усещане за мир, радост и вътрешна хармония, утъпквайки пътя за нови вълнуващи открития относно вродената красота и покой на нашето същество. Това мигновено събитие е в същото време най-простото преживяване. В присъствието на истински Майстор по Йога , като Шри Матаджи, или дори в присъствието на някой вече преживял Себереализацията тази остатъчна божествена енергия вътре в нас нежно се издига по гръбначния стълб, дарявайки ни с едно дълбоко чувство за мир и спокойствие. Това е едно безопасно и напълно естествено преживяване.
След като веднъж сме почувствали тази удивителна трансформация и искрено желаем да съдействаме на нежната майчина енергия в нас, всички налични в нас напрежения в нервната система изчезват. Вече събудената първична енергия захранва сложна система от нервни възли и канали, които на свой ред контролират всички функции на нашия организъм, като постепенно ги хармонизират.
При обикновеното състояние – преди Себереализацията – всички човешки същества са склонни към едностранчивост или изпадат в крайности, използвайки изключително лявата или дясната страна на тяхната фина система. Но след като Кундалини бъде събудена, чрез практикуването на Сахаджа йога може да бъде достигнато едно ново вътрешно равновесие. И хората подвластни на техните емоции, и поради това лесно поддаващи се на обусловеностите, и които в крайни случаи са склонни към депресии и дегенеративни заболявания, от една страна, а от друга – и онези, които са прекалено активни или прекалено агресивни, отдаващи нищожно значение на чувствата или в най-лошите случаи тормозят и доминират другите и които рискуват да отидат рано в гроба, и двата типа хора бавно се “центрират”. Човек развива усещането за спокойствие и става по-открит и загрижен за своите близки. Болестите и физическите неразположения също постепенно изчезват, тъй като вътрешният инструмент е изчистен и спонтанно приведен в равновесие.
Преживяването на Себереализацията е осезаемо чрез централната нервна система събитие, което ни води отвъд нивото на нормална умствена дейност и когато е ръководено от “упълномощена”, преживяла и разбираща Йога личност, не крие никакъв риск или дискомфорт. Това е най-изключителното и в същото време най-естественото и нормално събитие.




По-широките последици от Себереализацията

Ако сте почувствали значимостта на преживяната от вас Себереализация и решите да практикувате несложните техники на Сахаджа Йога, вие много лесно ще се научите да интерпретирате усещанията по върховете на пръстите на ръцете си и в центровете на финия инструмент, за да подобрите собственото си състояние на благополучие.
И дори нещо повече, ще започнете постепенно да развивате силата на Колективното съзнание, което ще ви позволи да диагностицирате не само вашите собствени проблеми и състояние на ума, но също и на другите. Древна истина е, че човек не е самотен остров и Сахаджа Йога ви помага да осъзнаете вашия пълен колективен потенциал. Ние не само сме в състояние да работим върху себе си, за да облекчим проблемите си и да подобрим качеството на живота си, но също можем да дадем нещо и на другите посредством нашето непосредствено възприятие за това какво ги прави нещастни или ги изважда от хармонията със самите тях. Използвайки с мъдрост постигнатото чрез Сахаджа Йога познание, стъпка по стъпка се научаваме как подпомагаме и направляваме енергията на финия инструмент не само за наше благо, но и за благото на другите. Постепенно ние наистина стваме Едно с нас самите, с нашите най-близки хора и с цялата вселена.

Шри Матаджи Нирмала Деви

Шри Матаджи е родена в християнско семейство на 21 март 1923 г., точно на обяд, в деня на пролетното равноденствие, близо до Нагпур - географският център на Индия – в щата Махаращра. Нейният баща е бил адвокат и високо образован човек и надарен лингвист, превел Корана на хинди. Той също е бил член на първия индийски парламент. Заедно със своята съпруга, известен математик, той се среща и започва да работи с Махатма Ганди в мирната борба срещу владичеството на Британската империя за одвобождението на Индия. Родителите на Шри Матаджи и самата тя са били в затвора и са страдали много по време на борбата за независимост.
В детството си Шри Матаджи е живяла в ашрама на Ганди и нейната изключителна и уникална духовна природа са били признати от този велик мъж, който често се е съветвал с нея по духовни въпроси. Тя говори с любов за Ганди и възхвалява неговата непоколебимост, а също описва и невероятно строгия живот в ашрама по негово ръководство. След като учи медицина и психология тя се омъжва за д-р С.П. Шривастава. В течение на шестнадесет години той е Генерален секретар на Международната организация по корабоплаване към ООН. За изключителните му заслуги на този пост, той е удостоен с рицарско звание от английската кралица. Двамата имат две дъщери и четирима внуци.
Шри Матаджи по рождение притежава най-висшите духовни сили и дори още от дете осъзнава, че за бъдещето на човечеството е жизненоважно да се открият средства за достигане от всички човешки същества на това привилегировано състояние на Себепознание. Това висше духовно съзнание трябва да бъде неделима част от обикновения живот, а не само изключително право и привилегия на “йоги” и “аскети”. В началото на 70-те години на 20-ти век посредством своите усилия и опити тя развива Сахаджа йога, където фината енергия Кундалини, намираща се във всеки един от нас, може да бъде събудена спонтанно на масово ниво. Чрез този процес се навлиза в естественото състояние на медитация и емоционалните, физическите и умствените аспекти на нашето същество са приведени в равновесие под ръководството на този висш духовен принцип.
Категория: Изкуство
Прочетен: 5753 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 26.06.2009 21:04
21:45 - ПРОЧЕТИ И ПОДКРЕПИ - ВАЛЕНТИН ЙОРДАНОВ !
21:27 - Прочети и подкрепи!
Прочети и подкрепи!
http://www.bgpetition.com/pisna-ni/view.html

Цитат от блога на Валентин Йорданов:
"Скъпи приятели, за първи път си позволявам да моля за помощ. Моля ви, тия които са съпричастни с нас да подкрепят петицията и да помогнем на справедливостта да възтържествува. в момента не съм в Силистра и затова ще ви изпратя два линка. Единият е линк към петицията:

http://bgpetition.com/pisna-ni/index.html

а другият е линк към новината заради която театърът ни е в реанимационен период:

http://www.vsekiden.com/?p=53223#comment-184677

Нека Бог помогне истината да тържествува!"

Призовавам всички приятели да копират тази молба в блоговете си и да подпишат петицията! Съжалявам, че заради общата ни поетична изява Вальо в момента не е сред колегите си в Силистра, но съм свидетел на вълнението и тревогата му...
Вал, с теб сме!
Категория: Изкуство
Прочетен: 911 Коментари: 0 Гласове: 0
23.06.2009 21:37 - Шри Шива
imageimageimageimage“...Шива представлява Духа. А Духът обитава във всички вас в сърцето. Седалището на Садашива е на върха на главата, но се отразява в сърцата ви. Умът е Витхала. Така че да стигне Духът до мозъка, означава просветляване на вашия ум. Просветляване на мозъка- означава ограниченият капацитет на вашия ум да стане неограничен в способността му да разпознава Бог.”
Шри Матаджи Нирмала Деви

Шри Шива

обитава лява Анахата чакра

Аспект на Бащата


Шива е въплъщение на сетивността отвъд познатата ни Вселена. Всичко, което съществува в нея, е създадено от Брахма, поддържано от Вишну и разрушавано от Шива. Но Шива не е само разрушителен и гневен, а и благоприятен. Какво се крие зад това привидно противоречие? Когато отпаднат връзките, обвързващи ни с познатата Вселена на материята, ние се озоваваме във Вселената на Духа, а този вид разрушение е благоприятно. Разрушението на физическото тяло е край на физическото ни съществуване, но разтварянето на фината ни същност е вечен живот. Ето защо в първия си аспект Шива е страшен, а във втория е мил, прощаващ.
Той е един от тримата върховни богове, заедно с Брахма и Вишну. Неговата шакти е Шри Парвати.
Атрибути и качества на Бог Шива: Тризъбецът представлява неговата сила на създател, закрилник и разрушител, както и властта му над трите свята – физически, фин и духовен. Барабанчето, отмерва ритъма на всеки жизнен цикъл, защото той е и Бог на танца. Космическият танц на Шива представя неговите пет функции – съзидание, съхранение, разрушение, въплъщение и освобождение. Барабанчето напомня пясъчен часовник и символично представя мъжката и женската форма на Шива. Около врата на Шива се вият змии, защото бидейки отвъд смъртта, макар и заобиколен от нея, той е неин господар. Косата му е сплъстена и дълга, за да подчертае неговата необвързаност към външния вид и външния свят. Тялото му е покрито с пепел от ритуалния огън, в който той е отдал и изгорил всички лоши тенденции на ума. От главата му извира свещената река Ганга, а неговият дом е върхът Кайлаша в Хималаите.
Шива е описван като празнота, бездънна пропаст, тъй като той няма видима форма, но неговата същност се проявява чрез силата му, въплъщение на която е Богинята Парвати. Ето защо Те са представяни винаги заедно. Съществуват красиви митове, разказващи за любовта между двамата.
Бог Шива бил създаден от Брахма с цел да сътвори света. За да осъществи това, Шива се нуждаел от действена енергия и затова заявил: “Имам нужда от жена, за да творя.” Тогава бог Брахма създал за него жена, наречена Гаури. Но бащата на Гаури, владетелят на световете, се отнесъл високомерно с Бог Шива и не го поканил на първото жертвоприношение за изкупление на греховете. Оскърбена от пренебрежението на баща си, Гаури се хвърлила в огъня и се самоизгорила. Тя станала първата Сати – жена, която се изгаря доброволно с трупа на мъжа си.
Бог Шива съпровождал песента с буен танц, отмервайки с барабанчето ритъма на своята скръб. Той дълго време бродел из горите разрошен, с непокрито тяло. В такова състояние го видели жените на шестима мъдреци и очаровани от красотата му, го последвали. За да ги предпазят от Бог Шива, когото не разпознали, мъдреците изкопали ров и скрили тигър в него, който трябвало да убие падналия Шива. Но Шива победил тигъра и от тогава се обличал винаги с неговата кожа. Научени от Бог Брахма, мъдреците почитали Бог Шива цяла година и измолили прошка за своето заблуждение.
От брака между великия цар на планината и нимфата Менака се родила Парвати – преродената Гаури. След дълги години, в които Парвати видела аскетичен живот, служейки на Шива, тя привлякла вниманието му и спечелила любовта му. Те се оженили и започнало сътворението на света. Веднъж Парвати застанала зад гърба на Шива и закрила очите му с ръце. Тогава целият свят помръкнал и за да не изчезне, Шива отворил третото си око, което е обърнато навътре към света на Духа, и всичко отново се върнало към живот.

Някои от имената на Шри Шива:
Хртпундарикакшине - Обитаващ лотоса на сърцето;
Локотарасукхалайайа - Дом на върховно щастие;
Сарвасаттваваламбанайа - Поддръжник на всичко живо;
Ишварайа - Бог на духовната реалност;
Параматмане - Душата на космоса;
Вишвасакшине - Свидетелят на Вселената;
Каруна сагарйа - Океан от състрадание;
Артханаришварайа - Чиято друга половина е Парвати;
Атиндрийайа - Отвъд обсега на сетивата;
Брахмандахрите - Сърцето на вселената

Шри Матаджи за Бог Шива:
“...Шива представлява Духа. А Духът обитава във всички вас в сърцето. Седалището на Садашива е на върха на главата, но се отразява в сърцата ви. Умът е Витхала. Така че да стигне Духът до мозъка, означава просветляване на вашия ум. Просветляване на мозъка- означава ограниченият капацитет на вашия ум да стане неограничен в способността му да разпознава Бог.”
“Той е, който ни дава висотата на Хималаите, прави хората красиви, много благородни и иска те да се обичат едни други, да има чиста любов между човешките същества.
Той ви дава деликатно и благо поведение спрямо другите. Ако не притежавате тези качества, отивате в грешна посока. Той ви дава дълбочина и издигане. Ако го боготворите, ще достигнете такава висота, че ще видите целия свят като свидетел.”
“...Колко е велик той, колко е необвързан...Той живее сред кости и други такива неща, не се безпокои къде се намира, с какво живее, че няма нищо...трябва да бъдем необвързани по този начин. В същото време да сме любящи като него, изключително любящи, както неговото сърце е изпълнено с любов към другите, както той се грижи за другите./.../ Трябва да имате любящо сърце и да изпитвате удовлетворение от любовта си към другите. Ако можете да развиете това, вашата височина ще нарасне, вашата дълбочина в Сахаджа йога ще се увеличи.
Категория: Изкуство
Прочетен: 3463 Коментари: 2 Гласове: 1
Последна промяна: 23.06.2009 23:00
image
Дявола си има инструменти



Преди много години Дяволът решил да продаде всички инструменти на своя занаят. Подредил ги стриктно в стъклена витрина, за да ги виждат всички.






Каква колекция било това!

Тук бил блестящият кинжал на Завистта, а до него кротко си почивал чукът на Гнева. От другата страна лежали лъкът на Алчността и Желанието, а до тях живописно били подредени отровните стрели на Ревността и Въжделението. Там били и оръдията на Страха, Горделивостта и Ненавистта. И всички се виждали прекрасно, имали си етикети с название и цена.


А на най-красивата етажерка, отделно от всички останали инструменти, лежал малък, неугледен и доста очукан дървен клин, на който бил закачен етикет с надпис "Униние".

Учудващо, но цената на този инструмент била по-висока от всички останали взети заедно. Един минувач попитал Дявола защо струва толкова скъпо този странен клин и той отговорил:
— Аз наистина го ценя повече от всички, защото това е единственият инструмент в моя арсенал, на който мога да разчитам, ако всички останали се окажат безсилни. И той нежно погалил дървения клин. — Ако съумея да вбия този клин в главата на човека — продължил Дяволът, — той отваря вратата и за всички останали инструменти.

Усмихнал се и добавил:
— Няма нищо по-смъртоносно от унинието.
Не се оставяйте на унинието - нито днес, нито никога; радвайте се на живота - той е МИНАВА НЕУСЕТНО...

Категория: Изкуство
Прочетен: 4071 Коментари: 5 Гласове: 0
Последна промяна: 23.06.2009 10:31
21.06.2009 14:46 - Шри Ганеша
imageimageimage
“Той е като красив лотос, който е над всичко и прави всичко благоуханно. По същия начин очаквам всички вие да имате в себе си тази красива личност Шри Ганеша и да разпръсквате това благоухание на невинността сред Сахаджа йогите и навсякъде.”
Шри Матаджи Нирмала Деви



Шри Ганеша
обитава Муладхара чакра
Аспект на Сина


Шри Ганеша е вечното дете с глава на слон и със закръглен корем. Неговият превоз е мишката.
Тялото му е покрито с благоуханна червена паста и е почитан е с червени цветя.
Харесва питателната храна и обича предлаганите му плодове и сладкиши.
Негов брат е Шри Картикейа.
Шри Ганеша има 4 ръце: в едната ръка държи остен, в другата – примка, с едната ръка благославя, с другата предлага храна
Той е Господарят на ганите, невидимите помощници на Божественото, ангелите.


Митът за раждането на Шри Ганеша
Съпругата на Шива, прекрасната Парвати, нямала свой верен страж, който да служи само на нея. Всички пазители на двореца се подчинявали могъщия й съпруг Шива, дори когато Тя недвусмислено заявявала желанието си за уединение. Ето защо Тя решила да си създаде пазител, който да се подчинява единствено и само на нея. Сияйната богиня свалила от тялото си шафранова пудра и от нея изваяла чудно дете. Когато приключила творението си, застинала в преклонение и омая – толкова красиво и невинно било нейното създание. Тя го обкичила със златни украшения и го благословила: „Бъди единствено мой син! Няма друг във Вселената, когото да нарека свой!”
„Майко – казало момчето - каквото кажеш ще бъде сторено.” Парвати прегърнала сина си и като го дарила с жезъл, му казала да я последва. Пред вратите на покоите си тя му заръчала: „Стой тук и не пускай никой без мое позволение. Аз се оттеглям в банята”
Когато Шива се завърнал в двореца си, с учудване забелязал непознато момченце да стои пред покоите на Парвати. Опитвайки се да влезе при съпругата си, пътят му бил препречен от силното и упорито дете, което отказвало да го пусне. Ядосан Шива му заповядал да се отстрани от пътя му, но Ганеша смело отговорил, че се подчинява единствено на майка си Парвати. Шива го бутнал, а детето му отвърнало с удар с жезъла си. Ганите се нахвърлили върху момчето, но не след дълго повечето от тях лежели безпомощни, а другите тичали към Шива. Тогава разгневеният Шива се изправил срещу момчето със своя тризъбец и повалил главата му.
Разярена и покрусена от смъртта на своя син, божествената майка решила да унищожи всички деви и вселената. Брахма и Вишну ужасени търсели начин да умилостивят Парвати: „О, велика Богиньо, имай милост към нас. Ще направим всичко, което ни заповядаш.” Парвати се съгласила да им прости само ако съживят сина й, ако стане безсмъртен, ако всички богове му се поклонят и му дадат достойно място сред тях.
Тогава Шива наредил на Брахма и Вишну да донесат главата на първото животно, което пресече пътя им от север. И те срещнали един красив слон. Вишну отрязал главата му и я поставил върху тялото на момчето, Брахма го поръсил с жива вода, а Шива го приел за свой син, като го нарекъл „Първи” и го благословил да бъде почитан винаги първи при всякакви ритуали и празненства на боговете: „Ще го наречем Ганеша – Бог на Категориите и той ще предвожда моите гани. Достоен за всякаква почит той ще бъде наречен още Вигнйешвара – унищожителят на пречките!” – казал Шива и поставил ръката си върху главата на детето в знак на върховна милост.
От тогава всеки, който предприема трудно начинание, отправя своите молитви към Ганеша, който премахва пречките по пътя му.



Някои от имената неговите имена са:
Шри Ганеша – Богът на категориите
Шри Гаджананайа – Слонолик
Шри Брахмачарине – Целомъдрен
Шри Шудхайа – Чист
Шри Гнйанине – Мъдър
Шри Двиджа-прирайа – Който обича дважди родените
Шри Самаста-джагада-дхарайа – Крепител на всички светове
Шри Ганапати – Господарят на ганите

   

Шри Матаджи за Шри Ганеша:

Но можем да разберем същността на невинността чрез невинността на Шри Ганеша. На първо място Той е надарен с мъдрост. И Той ни дава мъдрост. Добре е, че в новото време открихме гените, а гените определят нашето поведение и раса. Именно Той поставя гените в нас. Той подбира и поставя в нас нашите гени. И когато Той поставя в нас мъдрост, ние сме мъдри. Определено съществуват гени на мъдростта, които липсват, както можем да видим много ясно. В много раси няма никаква мъдрост. Те вършат нещата без мъдрост. Те вършат неща само за своето разрушение, разрушавайки своето общество. Те могат да се наричат най-висше общество, най-висши раси. Ганеша Пуджа, 1992

“Всички вие сте създадени по подобие на Шри Ганеша, който почиташе Майка си, а после стана Ади Гуру, първият Гуру. Той е първичната същност на водачеството. Единствено Майката може да направи от детето водач.” Гуру Пуджа, 1984




Категория: Изкуство
Прочетен: 7262 Коментари: 4 Гласове: 2
Последна промяна: 21.06.2009 15:06
21.06.2009 05:30 - Да
imageimageimage
Кой от нас не си е мислил понякога, че ние не сме достатъчно добри, за да се обърнем за помощ към Бог? Но помагайки ми, Бог прави това не защото одобрява или не одобрява моите постъпки.
Бог ми помага, защото Той е Бог, защото Той е живот, защото Той е любов.
Бог ми помага, не защото аз съм благ.
Бог ми помага, защото Той е благ.
Бог ми помага не защото аз заслужавам помощ.
Той ме обича не защото аз заслужавам любов.
Вие обичате ли само онези, които са без недостатъци? Нашите любими са също като нас несъвършени.
Смятате ли вие, че сте способни да обичате онези, които Бог не обича? Любовта е способна да види в любимия съвършенство.
Бог не отговаря на молитвите ми, възнаграждавайки ме за добро поведение, и не ме наказва за лошо поведение.
Бог не се пазари с мен.
Бог не работи за пари.
Бога дава, без да поставя условия
Бог не чака да Му се отдам, за да ми се отдаде Той. Той ме търси дори тогава, когато аз бягам от Него. Но къде може да се скрие човек от Онзи, Който присъства навсякъде?
Бог си мисли за мен, независимо от това дали аз мисля за Него.
За да твори добро, Бог използва не само добрите хора.
За да побеждава, Бог използва не само смелите хора.
За да утвърждава правдата, Бог използва не само праведните хора.
Когато се моля за своето сърце, аз казвам: "Боже, каквото и да чувства моето сърце, обичай чрез него".
Когато се моля за своя разум, аз казвам: " Боже, за каквото и да мисли моят разум, мисли чрез него."
Когато се моля за своите ръце, аз казвам: " Боже, каквото и да правят моите ръце, върши чрез тях Своята работа."
Аз знам, че Бог дава Своята сила не само на силните, Своята мъдрост - не само на мъдрите, Своята радост - не само на радостните, а Своите благословения - не само на благословените.
Бог ми помага не защото съм такъв, какъвто съм.
Бог ми помага, защото Той е такъв, какъвто е.
Бог е любов.

Категория: Изкуство
Прочетен: 1749 Коментари: 2 Гласове: 1
Последна промяна: 21.06.2009 06:42
16.06.2009 01:25 - Исус
imageimage   ИСУС ХРИСТОС
ВЪПЛЪЩЕНИЕ НА ПРОШКАТА
РАЖДАНЕТО
Ражда се в ясли, за да покаже, че едно духовно същество е над материалните условия
Приемането на тези условия показва, че смирението е духовно качество

Месията произхожда от царски род (Давид)
Предизвестено е от пророци и от Давид
Живот и послание
Прошката
Смирението
Известява за Царството Небесно
Ражда се дважди
Учи за опасността от нечестивите очи
Обещава, че ще дойде друг пратеник на Бог
ПОСЛАНИЕТО: дважди роден
Йоан, III - 5, sqq: Отговор на Никодим
Уверявам те, че онзи, който не е роден от водата и от Духа, не може да влезе в Царството божие...
Не се учудвай, че казва: “Всички трябва да се родят отново”: Вятърът духа откъдето поиска и въпреки че чуваш шума му, не знаеш откъде идва нито къде отива. Такива са и всички родени от Духа...
Лука 12/18-17
“Истината ви казвам, който не получи Божието Царство като дете, няма да влезе в Царството небесно”

ПОСЛАНИЕТО: ще дойде друг Пратеник
ЙОАН 14/15-16 “Ако ме обичате, ще пазите моите заповеди и аз ще се моля на Отца и Той ще ви даде друг утешител, за да остане вечно с вас”
14-26 “Но Утешителят, Светият Дух, който Отецът ще ви изпрати от мое име, ще ви научи на всякое и ще ви припомни всичко, що ви казах.”
ПОСЛАНИЕТО: да влезем в Царството Небесно
На какво ви прилича царството Божие?
То е като синапено семе, което човек посява в нивата си икоето расте, докато стане едно дърво.
Лука 13,18
РАЗПЯТИЕТО
РАЗПЯТИЕТО
Беше осъден на смърт за богохулство: престъпление срещу официалната религия
Въпреки това учеше на уважение към Светия Дух и беше божествен
Прие разпятието
РАЗПЯТИЕТО
Чрез прошката успя да отвори Агнйа чакра на колективно ниво
Каза, че идва да измие груховете на света (егото и суперегото)
Погрешно е да се смята, че е страдал
ВЪЗКРЕСЕНИЕТО
Истинското послание на Христос е, че Духът не умира
Духът стои над физическото тяло
Възкресението о второто раждане на Духа и така се връщаме към нашия Дух
Стига се до царството небесно: Сахасрара
БОЖИ СИН
Въплъщение или инкарнация: Бог в човешко тяло
Аватар: в Индия това е слизането на Бог на земята, за да спаси човечеството по пътя на неговата еволюция
Егото и суперегото блокират Агнйа чакра

БОЖИ СИН
Роден е в тясно прострнство, каквото е и оптическата хиазма
Между символа:
вол = суперего
осел = его
БОЖИ СИН
“Човешкият род вижда Исус Назарянина роден като бедняците, живял като нищите, унижен като слабите и разпнат като разбойниците, затова го оплаква, жалее и окайва и това е всичко, което прави.
... а Исус е бил силен, но те не разбират смисъла на истинската сила...
Исус е дошъл иззад лазурния хоризонт не за да превърне болката в символ на живота – дошъл е да превърне живота в символ на правото и свободата.
Исус се е спуснал от кръга на висшата светлина ... да вдъхне в пространството на

БОЖИ СИН
този свят един нов, силен дух ... да направи от сърцето на човека храм, от душата му- жертвеник, от разума му – жрец.
Това са делата на Исус Назарянина, това да принципите, в името на които бе разпнат като Избраник – да бяха разбрали хората, днес щяха да се радват, да ликуват с възгласи на надмощие и победа.”
Халил Джубран, “Бури”
БОЖИ СИН
“В последните си лекции ви разказах как Христос бе сътворен първо в небесата. В “Деви Бхагават” ... е споменато много ясно, че Той бе създаден като яйце... Това е книгата, която предсказва появата на Христос и ето защо хората на Запад на Великден си подаряват яйца в знак на приятелство.
В тази древна книга е наречен Махавишну, т.е. Най-висшата форма на Вишну. Но всъщност Вишну е Отецът, а Христос е Синът, създаден от Светия Дух... и бе благословен от своя Баща: “Твоето място ще е по-високо от моето и ще си адхара, т.е. Опора на Вселената”.
Шри Матаджи, 11.4.82 г.
МАРИЯ
Исус не идва сам

Мария не е просто една “избрана” сред останалите жени
В хиндуистката традиция всеки бог има своя женски аспект, шакти
Прошката отваря тясната врата на Агнйа чакра
ЙОАН 10/7-9: “Тогава Исус отново взе думата. Истината ви казвам, Аз съм вратата за стадото. Всички, които дойдоха преди мен са крадци и злодеи, но овцете не им обърнаха внимание. Аз съм вратата. Онзи, който влиза през мене е спасен. Обикаля свободно и намира храна.”
Прошката отваря тясната врата на Агнйа чакра
ЛУКА 13/23-27: “Някой му каза: Господи, истина ли е, че малко хора ще се спасят? Исус отговори: “Положете усилия да влезете през тясната врата, защото ви казвам, че мнозина ще се опитат да влязат и не ще успеят”.
Прошката отваря тясната врата на Агнйа чакра
МАТЕЙ 7/13-14: ”Влез през тясната врата, защото отворената врата и широкия път водят към гибел и мнозина влизат през нея. Пътят и вратата, които водят към спасението са тесни и малцина го откриват.”




Категория: Изкуство
Прочетен: 1459 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 16.06.2009 01:40
14.06.2009 23:07 - Shri Krishna.
“И това, което Кришна се опитва да покаже в своя живот, е, че цялата Вселена е нашият живот. Вие сте вселенски същества. Това е, което той проповядваше през цялото време – че сте вселенски същества и трябва да бъдете неразделна част от цялото. Вие сте неразделна част от цялото, микрокосмосът става макрокосмос”
Шри Матаджи Нирмала Деви

image  image      Шри Кришна:
Имената на Шри Кришна
Шри Кришна – Той засява и обработва полето на духовността.
“Името на Шри Кришна идва от думата Криши , която означава оран, оранта на почвата, за да се засее реколтата. Той е този, който е извършил оранта за нас, в смисъл, че ни е създал по такъв начин, че когато покълването трябва да започне, вие вече сте готови за него.”
Шри Матаджи Нирмала Деви
Шри Вишва Вйапи – Той прониква Вселената.
Шри Вишва Ракши – Той е пазителят на Вселената.
Шри Атхилешвар – Той е Богът на цялата Вселена.
Веднъж братът на Кришна - Баларама се върнал вкъщи, за да каже на Йешода, че Кришна яде кал с цели шепи. Ядосана, Йешода накрала Кришна да отвори устата си. Когато погледнала в устата на божественото дете, тя видяла цялата Вселена – Слънчевата система, планетите..., и разбрала, че стои пред Създателя на Творението.
Шри Дамодар – Той е изключително щедър.
Шри Хита Прадайак – Той дарява благополучие.
Шри Кубера – Той е Богът на богатството и благосъстоянието.
През един горещ летен ден край дома на Кришна минала продавачката на плодове. Тя така се зарадвала, като видяла очарователното момче, че Му дала по един плод от всеки вид. Кришна се усмихнал и докоснал всички плодове в кошницата. Когато продавачката се прибрала у дома си, тя ахнала от изненада – кошницата й била пълна със скъпоценни камъни.
Шри Вагешвар – Той е владетелят на словото.
Шри Сухасйа – Той има съвършена реч.
Шри Прийа Бхаши – Неговата реч радва Духа.
Шри Шабдананд – Той дарява радост посредством словото.
image  image  “Например характерът на Шри Кришна имаше такава черта като Махадхури, което означава “ мекост”,”сладост”, може да се каже “сладък като мед “. Когато Той говорил, общувал с някого – всичко е било меко. И ако вие не приемете този стил на общуване, вие не сте йоги. Говорете винаги ласкаво и меко. Той е правел всички меко – беседите, делата си, всичко – Махадхури. Затова ние трябва да обръщаме внимание на общуването си. Много хора мислят, че в общуването с другите има полезна агресивност, но това не е вярно. /.../ “Разтваряйте “ хората с мекотата. Как да направите това – ето на този трик трябва да се научите. Това е едно от качествата на Шри Кришна. Ако вие говорите с хората искрено, меко – проблемите между вас се разтварят, абсолютно всички. /.../ ...Трябва да обърнете внимание на това, че не трябва да бъдете груби. Грубостта е едно от най-лошите качества, които имаме. В “Бхагавадгита” са посочени шестте наши врагове. Грубостта и гневът са на първо място. Ако има гняв вътре във вас, то вие не сте свой собствен господар, учител. Господарят няма нужда да се гневи, доколкото той може да изиграе, да контролира ситуацията” Шри Матаджи Нирмала Девиimage  Шри Маха Вира – Той е велик воин.
“Най-прекрасната, може би единствената истинска философска песен, която съществува на който и да било известен нам език”, според Вилхелм Фон Хумболд, е Бхагавадгита. Смята се, че Песента на Бога е сътворена от самия Кришна, бидейки кочияш на Арджуна. Милосърдният и праведен принц Арджуна се колебаел дали да се хвърли в битката срещу родните си братовчеди, Кауравите, предусещаш наближаващото сражение и изпитващ тежко чувство на вина от предстоящото кръвопролитие.
“Арджуна каза:
/.../5. На този свят е по-добре с просия да живея, а не почтените си учители да умъртвя. Ако убия моите учители, макар и жадни за богатство, опръскана с кръв наслада ще спечеля.
6. Не знам кое е по-добре за нас – да победим или пък те да победят. Но да живеем няма да желаем, ако убием строените пред нас на Дхритаращра синове.
7. От слабост жалостива цял съм потресен. Объркан е умът ми и питам теб за своя дълг. Кажи ми твърдо кое е най-доброто. В нозете твои падам, просвети ме, аз ученик съм твой.
8. Не виждам мойта мъка, чувствата разбиваща, как ще изчезне, дори богато царство, неоспорвано от никой, да спечеля и даже власт на д боговете да добия. /.../
Шри Бхагаван /едно от имената на Кришна/ каза:
/.../18. Унищожими всичките тела са. Но знае се, въплътеният в тялото е вечен, неунищожим и е неизмерим. Затуй сражавай се, Бхарата!
19. А този, който мисли, че въплътеният убива, и този, който смята, че е смъртен – и двамата се лъжат. Той не убива, нито е възможно убит да бъде нявга.
20. Той не се ражда, нито пък умира, нито, щом сега го има, да бъде ще престане. Непороден и вечен, неизменен и прадревен, той не умира, когато тялото умре.
21. Като го знае неизчезващ, вечен, нероден и неизменен, кого такъв човек, о, Пратха, ще убие и как ще го унищожи?
22. Тъй както износените дрехи човек изхвърля и нови си облича, така и тялото захвърляйки, в друго, ново тяло въплътеният отива. /.../
31. Не трябва да се колебаеш също дълга си като изпълняваш. За кшатрйа /воина/ не съществува радост по-голяма от битката за правда.
32. Небесната врата сама отваря се тогава. Мечтаят кшатрите, Пратха, за война такава.
33. Ако ти не изпълниш своя дълг да се биеш и славата и дхармата си ще изгубиш и грях ще сториш също.
/.../37. Убит, ти рая ще спечелиш, а ако победиш, земята ще те наслади. Затуй решително за битката стани, о, син на Кунти!
38. Еднакъв в щастие и мъка, в победа, както в поражение, стани, за битката готов! Грях така не ще извършиш.”
Шри Рана Пандит – Той владее военното изкуство.
Ракшаса Хантри – Убиецът на ракшаси.
image  Смъртта на Камса:
Когато пораснали Кришна и Баларама се отправили към Матхура. Пристигайки в града, те извършили много чудеса и подвизи, по които хората разпознали божествения им произход. Камса, който чул за идването им, отново се опитал да ги убие. В празничния ден на жертво-приношението, той организирал състезание по борба и поръчал на четиримата най-силни борци да предизвикат младежите Кришна и Баларама. Но с изключителна лекота момчетата убили противниците си. Камса разбрал, че е дошъл последният му час, и изпълнен с ужас, заповядал да бъдат убити майката и бащата на Кришна, както и стария цар Уграсена. Като чул това, Кришна се хвърлил срещу Камса, повалил го на земята и го притискал, докато той не умрял. Последното, което Камса видял е бог Кришна – този, към когото били насочени мислите му през всички тези години. Затова умирайки, Камса получил благословия.

Шри Рана Чод – Той бяга от бойното поле, за да спечели войната.
“ Има една история за него, в която Той е наречен “бягащият от полесражението”. А това се случило така. Имало едни ужасен ракшас, притежаващ голяма сила, подарена му от Брахмадева, и Шри Кришна не знаел как да се справи с него. А ракшасът убивал много хора. И Шри Кришна си помислил: “ На кого да прехвърля това дело?” В същото време живеел един велик йоги, който, когато заслужил възможност да поиска дар от Брахмадева, казал: “Аз ще спя и ако някой ме събуди, нека веднага щом отворя очи и го погледна, той да се превърне в пепел.” Шри Кришна решил да предаде тази работа на него, избягал от полесражението и отишъл в пещерата на този мъдрец, скрил се там, като покрил спящия със своя шал. Ракшасът дошъл и разбудил мъдреца, мислейки, че това е Кришна, и веднага се превърнал в пепел. Така че - предавайте своята работа на по-могъщи, на този, който ще го направи по-добре. Толкова трикове е използвал Шри Кришна./.../ Всички тези трикове са насочени към това – да се избавим от злото, когато сте по-слаби от него. Това е най-важното – да се избавим от злото.” Шри Матаджи Нирмала Деви
Шри Лийладхар – Той държи ключа на Космическата игра.
Шри Сангитананд – Той дарява радостта от музиката.
Шри Ваинавани Вамшанадайа – Този, който
image    Малкият Кришна:

“Както знаете първото раждане на Шри Кришна беше в много трудна ситуация и Йешода го пренесе от там до Гокул. И тогава Той започна тези игри. /.../ По същото време Той разруши негативните сили, които действаха срещу Него. И го направи само в своите игри, както само дете го прави. Колко зрял беше като дете, можете да прецените, когато уби /демоницата/ Путана, а също и двама ужасни ракшаси. По същото време Той си играеше с гопите, дразнеше ги, създаваше им проблеми и ги правеше смешни. Защо? Защото искаше да се шегува с тях. И Той оглави всички видове тържества. Веднъж пороен дъжд се изсипа, а Той повдигна цялата планина на върха на пръстите си. /.../ След това отиде и уби Калия – тази, която беше голяма змия във водата. Във водата това ужасно същество пускаше отрова, от която много хора бяха убити. Това не Му отне никакво време и Той скочи в буйните води на Ямуна и я уби. Така всички убити или засегнати хора, може да се каже, спечелиха над тази Калия. Но гребена на вълната го помоли: “Моля те, прости й.” И Той й прости. Всички тези неща показаха на шест-седмегодишните деца, че Той прави всички тези велики неща без чувството, че прави нещо. Ние можем да кажем, без дори да мисли за това. Но Той го постигна, защото съзнаваше, че е Шри Кришна.” Шри Матаджи Нирмала Деви

Категория: Изкуство
Прочетен: 1776 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 14.06.2009 23:10
imageimage  


Everybody’s looking  for   that something                                              One thing that makes it all complete You fiind it in the strangest places Places you never knew it could be   Some find it in the faces of their children Some find it in their lover’s eyes Who can deny the joy it brings When you find that special thing You’re flying without wings   Some find it sharing every morning Some in their solitary lives You find it in the words of others A simple line can make you laugh or cry   You find it in the deepest friendship The kind you cherish all your life And when you know how much that means You’ve found that special thing You’re flying without wings   So impossible as may seem You’ve got to fight for every dream Cause who’s to know which one you let go Would have made you complete   Well,for me it’s waking up beside you To watch the sunrise on you face To know that I can say I love you At any given time or place                                                             It’s little things that only I know Those are the things that make you mine And it’s like flying without wings Cause you’re my specil thing I’m flying without wings     You’re the place my life begins And you’ll be where it ends I’m flying without wings And that’s the joy you bring I’m flying without wings
Категория: Изкуство
Прочетен: 861 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 17.06.2012 13:52
image
Категория: Изкуство
Прочетен: 2887 Коментари: 3 Гласове: 0
Последна промяна: 09.06.2009 21:55

не мога да живея ако днес не се посмея
не мога аз да не закуся сутрин
не мога да се правя на голям и лош
не мога да не гледам във очите
не мога да не медитирам
не мога на едно място да стоя
не мога да не съм разсеян
не мога без музика да оцелея
не мога да   се     сърдя и гневя
не мога  без да    -      Благодаря!
imageн
Категория: Изкуство
Прочетен: 822 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 07.06.2009 23:33
05.06.2009 17:28 - HOME
image    HOME
Категория: Изкуство
Прочетен: 861 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 05.06.2009 21:12
2  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: budha
Категория: Изкуство
Прочетен: 1755316
Постинги: 407
Коментари: 457
Гласове: 5236
Календар
«  Юни, 2009  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930