Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2013 11:47 - Физиологични ефекти на Сахаджа Йога върху човешкото тяло
Автор: budha Категория: Изкуство   
Прочетен: 3965 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 30.06.2013 11:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Изследванията са направени в отделението по физиология на медицинския колеж Lady Haringe Medical College в Ню Делхи.

            Експериментът е направен с две групи хора на възраст 35-50 години.

В група А произволно са избрани  мъже от персонала на отделението, които нямат никакъв опит в Сахаджа Йога, медитация или други подобни техники. Тези хора са със среден социално-икономически статус .

Група Б се състои от 10 мъже, практикуващи Сахаджа Йога от 2 до 6 години в център по Сахаджа Йога в Делхи, на възраст 35-50 год. Те са със същия социално-икономически статус.

Хората от първата група са започнали да се обучават в техниките на  Сахаджа Йога от опитни Сахаджа йоги за период от 12 седмици. Медитацията по този метод става един път дневно по 20 минути, всеки следобяд. На всеки човек се правят изследвания, като резултатите са отчитани на на 4, 8  и 12 седмица.

 

Началните изследвания  са  направени преди започването на практикуването  по Сахаджа Йога и на 4, 8 ,12 седмица в електрофизиологичната лаборатория за 30 минути  в състояние на покой, като са изследвани следните 8 параметри:

            1.Електроенцефалограма-ЕЕГ : Това е метод за отвеждане чрез повърхностни кожни електроди разликата в електрическото напрежение между два пункта от кожната повърхност на черепа. То е своеобразно отражение на активността генерирана  от мозъчните клетки.

2. Електрокардиограма - ЕКГ

3. Галванична устойчивост на кожата-ГУК

4. Температура на дланите на кожата на ръцете

5. Кръвно налягане - КН

6. Дихателна честота

7. Млечна киселина в кръвта - страничен химичен продукт на стреса.

8. Ванилманделова киселина в урината

 

Всеки пациент е запознат с начина и процедурата на изследване. На всички са направени изследвания за алкохол и наркотици в период от 24 часа преди изследването. След стандартни инструкции, пациентът сяда и се поставят съответните електроди за ЕЕГ, ЕКГ, ГУК и кожна температура. Започва се с  релаксация  за перод от 5 минути с отворени очи, следват 5 минути релаксация  със затворени очи и след това практика по Сахаджа Йога за 20 минути. През този период на 15 минута се дава сигнал с почукване, при което пациентът отваря очите си. Това се прави с цел да се установи какъв блокиращ ефект има това прекъсване, след това отново се продължава практиката по Сахаджа Йога със затворени очи. След изтичане на времето, пациентите отново релаксират 5 минути със затворени и 5 минути с отворени очи.

 

Резултати:

 

Галванична резистентност на кожата

При участниците в първата група след 8 седмици практика се отчита  повишаване на контролната стойностт от 43.0 kohms  до 79.69 kohms и след 12 седмици медитация се повишава и стига до 121.72 кohms

При втората група, които практикуват йога от 2-6 години, контролната ст-т при тях от 130.4 kohms след 20-минутна медитация се повишава до 183.85 kohms

От това става ясно, че при практикуване на Сахаджа Йога се повишава устойчивостта на кожата и при двете групи,  но повече  в първата група.  Трябва да се отчитат и стойностите в началото на опита, както и това, че при втората група разликата между начална стойност и тази след 20-минутна медитация е по-малка, но пък изходната  стойност е значително по-висока.

Това може да се обясни с функцията на ЦНС, анатомията и физиологията на потните жлези, които са отговорни за промените в устойчивостта на кожата.                         Промените на кожната резистентност са  израз на дейността на потните жлези и са свързани със симпатиковата нервна система. Промените в кожната резистентност се появяват много скоро /1 сек./, след като се е появила потта върху кожата и обемът на промените е взаимносвързано с количеството на потната секреция. Според Уудсуърд не самата пот, а реакцията на изпотяване е тази, която предизвиква промените. Заслужава да се отбележи, че всяка потна жлеза осигурява ниско устойчив път на тока по електродите. Когато жлезата е в покой, нейната мембрана е с по-висока устойчивост, отколкото когато е възбудена. Знае се, че потните жлези са свързани с хипоталамуса, ретикуларната формация и мозъчна кора и отразяват дейността на различни части на мозъка, които са свързани с чувствата и усещанията на всеки човек. Хипоталамусът интегрира дейността на автономната нервна система.

Според Гелхорн активността на ретикуларната формация и хипоталамуса са фундаменталните структури за състоянието на /индивидуалното осъзнаване/ усещане.

Промените в актвността на потните жлези и връзката им с ЦНС са в тясна зависимост от познанието (себеосъзнаването) на индивида и от състоянието на напрегнатост или спокойствие на всеки човек. Промените, отчетени при този опит показват, че  Сахаджа Йога издига Кундалини на  индивида и създава състояние на друг вид съзнание /космическо съзнание/, което е съпроводено със състояние на дълбока релаксация и без съмнение има огромна физиологическа полза, като повишава парасимпатиковата активност и  намалява симпатиковата активност.

Това е причината на повишаване резистентността във втора група, както и значително повишаване на тази резистентност при първата група, след практикуване на 8-12 седмици Сахаджа Йога.

            

Млечна   киселина на кръвта

Началната концентрация на млечна киселина при група А е 15.5mg/% . След 8 седмици този показател  намалява до 12,91 мг% и на 12 седмица е 11,96мг% и продължава да спада. При група Б началната стойност е значително по-ниска - 8.7mg %, като продължава да спада. Това показва, че практикуването на Сахаджа Йога  има отношение към тези промени. Защо се стига до намаляване на млечната киселина в кръвта?

Питс /1967г./ дава интересна интерпретация на промените в концентрацията на млечната киселина. Неговите изследвания показват, че пациенти с тревожно разстройство имат високи стойности на млечна киселина в кръвта при стрес. Той въвежда млечни йони при пациенти с невроза и установява, че високата концентрация на лактатни йони е причина за невротичните симптоми и се проявява с регулярни нервни атаки. Включването на калциеви йони заедно с лактат дава добър контрол  при тези пациенти.

Съгласно тази теория  при стрес при здрави хора се отчита  повишаване на  продукцията на епинефрин. Епинефринът е познат като причина за тревожно разстройство. Това е свързано и със свръхпроизводство на адреналин и със свръхактивност на ЦНС.

        Според Сахаджа йога трези резултати  се дължат  на издигането на Кундалини, преминаването и през лимбичната система, което дава  усещането за хаден полъх по дланите /Чайтанйа/, състояние на мир и покой, което от своя страна води до намаляване продукцията на адреналин.

 

Ванилманделова киселина в урината

Това е продукт от метаболизма на кортизола, който се отделя от надбъбречната жлеза и количеството му се увеличава при стрес, напрегнатост и страх.

При  група А ванилманделовата киселина се анализира преди започването на практикуването на Сахаджа йога. Тя е 5,72 мг/24 ч. в началото и достига  до 5,13 мг/24ч. След 4 седмична практика това спадане продължава през 8-та и 12-та седмица - съответно 4,35 мг и 4,15 мг/24ч.

При група Б началните ст-ти са по-ниски от първата. Стойностите намаляват от 3,74 до 3,17 мг/24ч., което е статистически сигнификантно (p





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha
Категория: Изкуство
Прочетен: 1755563
Постинги: 407
Коментари: 457
Гласове: 5236
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031