Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2011 11:55 - Инструментът на истината
Автор: budha Категория: Изкуство   
Прочетен: 2044 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 30.07.2011 23:35


image


На петото стъпало от еволюцията се формира петият център, за да изрази радостта на Духа. Човечеството създава музика и поезия във възхвала на Божественото и по този начин дава своя принос в собствената си връзка с него. Постепенно егото зaпочва да се развива и поглъща цялото човешко внимание. Его-интелектът проектира свои собствени концепции и човешкият род започва да ги огласява. Следователно, петият център престава да бъде канал на Божественото и се превръща в инструмент на егото. Днес петият център е блокиран от свръхнапластяване на човешки мисли, които не позволяват да проникне Божественото съзнание.

Мисълта не стои на едно място. Тя идва и си отива, няма присъствие. Така че нещо, заключено в нея, не може да се развива. Поради застой в петата чакра, сме загубили чувствителност към естествените вибрации на собствения ни Дух. Следователно, не можем да направим разлика между вроденото и наложеното, т.е. не сме в състояние да узнаем Абсолютната истина. Само чрез приемане на Абсолютната истина можем да установим връзка с Божественото. Когато тази връзка се установи, петата чакра се отваря и става динамична.

Безразборното пеене на мантри или на мантри, дадени от фалшив гуру, увреждат вибрациите на гласната кутия. Мантрите повлияват ума. Люлчината песен може да приспи детето, приспивайки чувствата му. По същия начин монотонността притъпява чувствата и отвлича вниманието от стреса и от напрежението на ума и човек се чувства отпочинал.

Ето защо продажбата на мантри стана толкова успешен бизнес в умствено напредналите общества. Мантрите могат също да въведат в хипноза. Автохипнозата е антисъзнание. Само точното познаване на проблема може да доведе до неговото решение. В момента, в който разберете какъв е изходът, проблемът престава да бъде проблем. Детето намира пъзела за интригуващ, но в момента, в който го подреди, разбира неговата простота. Той престава да бъде проблем. Така че решението лежи в будното познание, а не в упойващте мантри.

Творческата сила е въвела човека в нови откривателски висоти. Той е взел кредит за своето постижение и си е присвоил ролята на извършител, ставайки по този начин арогантен. Тъй като усилията му се увенчали с успех, се е развило вътрешно усещане за превъзходство, което резултирало във всички видове комплекси.

И двата вида комплекси – за посредственост и за превъзходство – се формират в петия център. Тази чакра е петият филтър на тялото и е много чувствителен. Предпазва от нахлуване на вируси и бактерии. Вдишването на каквото и да е замърсяване – индустриално или от цигари – силно обезпокоява този център. Трябва да уважаваме себе си, ако искаме другите да ни уважават. Толкова повече трябва да имаме себеуважение заради Кундалини – нашата Майка. Без себеуважение не може да има уважение към живота, който тече вътре в нас. Без уважение към нейния протокол, Златната богиня не отговаря.

Някой, който се грижи твърде много за другите, е склонен да поема отговорност за тяхното поведение. И ако то не отговаря на ситуацията, тогава въпросната личност се чувства засрамена и развива блокаж в петата чакра. В случай че жената е амбициозна, всеки път когато съпругът й се държи неадекватно пред други хора, се чувства виновна като че ли тя е допуснала грешка и това блокира петата й чaкра.

Трябва да се научим да бъдем свидетели, очевидци и да не се въвличаме. Само ако сме свидетели, можем да видим нещата в тяхната истинска перспектива и да направим конструктивен принос за решаването им. Докато, ако сме ангажирани, подходът ни ще бъде пристрастен и няма да допринесем за постигане на изход. Когато въпросната накипяла вина акумулира, формира потиснат яд и поставя тежък товар върху чкрата. В крайна сметка той се излива в негативност.

Шри Матаджи обяснява, че тази чакра блокира в лявата си страна поради чувство на вина. “Поради вашата греховна природа изричате неща, които са груби, резки. За да преодолеете този блокаж, трябва да използвате нежни думи. Вашият език трябва да бъде любезен, нежен към всекиго. Особено мъжете трябва да говорят ласкаво на своите съпруги. Благостта ще излекува блокажа. Винаги говорете нежно, опитвайте се да намирате всичките ласкави думи. Най-добрият начин да излекувате вашата вина е да си служите с метода на приветливия разговор.

Ако кажете нещо грубо на някого (може да е въпрос на навик или да изпитвате щастие, говрейки така), веднага щом го изречете, си казвате: “О, Господи, какво казах!” Това е най-голямата вина. Всеки трябва постоянно да се опитва да намира най-ласкавите думи. Вижте птиците как чуруликат. По същия начин и вие трябва да научите всичките звуци, чрез които можете да направите хората щастливи – със своята сладост, любзност. Това е много важно. В противен случай, ако вашият блокаж нарасне твърде много, ще развиете такъв начин на говорене, при който устните ви ще бъдат в противовес на лявата ви страна. Нейната възбуда причинява всички видове комплекси. Циниците и хората, които непрекъснато намират грешки у другите или се опитват да впечатляват другите чрез своя псевдоразговор, са блокирани в тази чакра.”

Това е центърът на божествената дипломация, чрез който човешките същества се опитват да преодоляват враждебността чрез артистичност (в добрия смисъл). На това стъпало от еволюцията Бог Кришна слиза на Земята, за да прокламира величието на Бог. Разрешава използването на сила като крайно средство за подкрепа на силите на праведността.
Великата битка Махабхарата, водена по онова време, символизира, че в крайна сметка истината побеждава.

Петата чакра е флейта, която изразява сладостта на сърцето. Нежната музика очарова както другите, така и Аза. Флейтата, свързана със сърцето, доставя вътрешна радост и радост за другите, а изпълнителят живее в нейния екстаз.

Тази сила е описана като Мурлидхар – свирач на флейта. Бог Кришна, бидейки архитип на космическата сила, е изобразен, че свири на флейта. Както цветето притежава качеството да излъчва благоухание, така и човекът има способността да излъчва благост. Езикът трябва да изразява сладостта, нежността на сърцето. Когато сърцето загуби това качество, става суховато и блокира петата чакра.

Много нервни пътища, пресичайки петата чакра, завършват в подплексус, наречен Хамса. Той е разположен непосредствено преди шестата чакра. Всичките обусловености могат да бъдат насложени в тази чакра – произлезли от тренирантето на ума, от съзнателното възприемане на нашето общество, от образование и програмиране. Чрез тази обусловеност индивидът реагира на неща, които са без значение. Но след себереалризацията отварянето на тази чакра ви дава възможност да наблюдавате вашата обусловеност и да я отстранявате. Ето как се развива умението да си блгоразумен, умерен. Благоразумието трябва да се развива чрез постоянна бдителност и себекорекция докто стане абсолютно. Тогава се ликвидират всички реакции, които са рефлекторни.

Великото първоначално същество ни дава Колективното съзнание. Ние сме част от Великия бог. Трябва да станем едно с Цялото. Микрокосмосът трябва да бъде събудн в макрокосмоса.

След Себереализацията Колективното съзнание се активира. С върха на пръстите си чувствате своите, а също и чакрите на другите. Това е усещането, осветляването на вашата централна нервна система. Това не е мит или концепция, а актуализация. Както яйцето се превръща в птица, така и вие получавате ново раждане в ново измерение на познанието, което е Колективното съзнание.










Гласувай:
8



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha
Категория: Изкуство
Прочетен: 1755390
Постинги: 407
Коментари: 457
Гласове: 5236
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031