Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2009 14:46 - Шри Ганеша
Автор: budha Категория: Изкуство   
Прочетен: 7276 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 21.06.2009 15:06


imageimageimage
“Той е като красив лотос, който е над всичко и прави всичко благоуханно. По същия начин очаквам всички вие да имате в себе си тази красива личност Шри Ганеша и да разпръсквате това благоухание на невинността сред Сахаджа йогите и навсякъде.”
Шри Матаджи Нирмала Деви



Шри Ганеша
обитава Муладхара чакра
Аспект на Сина


Шри Ганеша е вечното дете с глава на слон и със закръглен корем. Неговият превоз е мишката.
Тялото му е покрито с благоуханна червена паста и е почитан е с червени цветя.
Харесва питателната храна и обича предлаганите му плодове и сладкиши.
Негов брат е Шри Картикейа.
Шри Ганеша има 4 ръце: в едната ръка държи остен, в другата – примка, с едната ръка благославя, с другата предлага храна
Той е Господарят на ганите, невидимите помощници на Божественото, ангелите.


Митът за раждането на Шри Ганеша
Съпругата на Шива, прекрасната Парвати, нямала свой верен страж, който да служи само на нея. Всички пазители на двореца се подчинявали могъщия й съпруг Шива, дори когато Тя недвусмислено заявявала желанието си за уединение. Ето защо Тя решила да си създаде пазител, който да се подчинява единствено и само на нея. Сияйната богиня свалила от тялото си шафранова пудра и от нея изваяла чудно дете. Когато приключила творението си, застинала в преклонение и омая – толкова красиво и невинно било нейното създание. Тя го обкичила със златни украшения и го благословила: „Бъди единствено мой син! Няма друг във Вселената, когото да нарека свой!”
„Майко – казало момчето - каквото кажеш ще бъде сторено.” Парвати прегърнала сина си и като го дарила с жезъл, му казала да я последва. Пред вратите на покоите си тя му заръчала: „Стой тук и не пускай никой без мое позволение. Аз се оттеглям в банята”
Когато Шива се завърнал в двореца си, с учудване забелязал непознато момченце да стои пред покоите на Парвати. Опитвайки се да влезе при съпругата си, пътят му бил препречен от силното и упорито дете, което отказвало да го пусне. Ядосан Шива му заповядал да се отстрани от пътя му, но Ганеша смело отговорил, че се подчинява единствено на майка си Парвати. Шива го бутнал, а детето му отвърнало с удар с жезъла си. Ганите се нахвърлили върху момчето, но не след дълго повечето от тях лежели безпомощни, а другите тичали към Шива. Тогава разгневеният Шива се изправил срещу момчето със своя тризъбец и повалил главата му.
Разярена и покрусена от смъртта на своя син, божествената майка решила да унищожи всички деви и вселената. Брахма и Вишну ужасени търсели начин да умилостивят Парвати: „О, велика Богиньо, имай милост към нас. Ще направим всичко, което ни заповядаш.” Парвати се съгласила да им прости само ако съживят сина й, ако стане безсмъртен, ако всички богове му се поклонят и му дадат достойно място сред тях.
Тогава Шива наредил на Брахма и Вишну да донесат главата на първото животно, което пресече пътя им от север. И те срещнали един красив слон. Вишну отрязал главата му и я поставил върху тялото на момчето, Брахма го поръсил с жива вода, а Шива го приел за свой син, като го нарекъл „Първи” и го благословил да бъде почитан винаги първи при всякакви ритуали и празненства на боговете: „Ще го наречем Ганеша – Бог на Категориите и той ще предвожда моите гани. Достоен за всякаква почит той ще бъде наречен още Вигнйешвара – унищожителят на пречките!” – казал Шива и поставил ръката си върху главата на детето в знак на върховна милост.
От тогава всеки, който предприема трудно начинание, отправя своите молитви към Ганеша, който премахва пречките по пътя му.



Някои от имената неговите имена са:
Шри Ганеша – Богът на категориите
Шри Гаджананайа – Слонолик
Шри Брахмачарине – Целомъдрен
Шри Шудхайа – Чист
Шри Гнйанине – Мъдър
Шри Двиджа-прирайа – Който обича дважди родените
Шри Самаста-джагада-дхарайа – Крепител на всички светове
Шри Ганапати – Господарят на ганите

   

Шри Матаджи за Шри Ганеша:

Но можем да разберем същността на невинността чрез невинността на Шри Ганеша. На първо място Той е надарен с мъдрост. И Той ни дава мъдрост. Добре е, че в новото време открихме гените, а гените определят нашето поведение и раса. Именно Той поставя гените в нас. Той подбира и поставя в нас нашите гени. И когато Той поставя в нас мъдрост, ние сме мъдри. Определено съществуват гени на мъдростта, които липсват, както можем да видим много ясно. В много раси няма никаква мъдрост. Те вършат нещата без мъдрост. Те вършат неща само за своето разрушение, разрушавайки своето общество. Те могат да се наричат най-висше общество, най-висши раси. Ганеша Пуджа, 1992

“Всички вие сте създадени по подобие на Шри Ганеша, който почиташе Майка си, а после стана Ади Гуру, първият Гуру. Той е първичната същност на водачеството. Единствено Майката може да направи от детето водач.” Гуру Пуджа, 1984









Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. kleopatrasv - Интересно е !
21.06.2009 22:24
Някак си сме без увод ? Би ли пояснил още веднъж.Мистика ли е ?
цитирай
2. budha - m
21.06.2009 23:16
съгласен съм за увода - така съм решил.за мен не е мистика.За хората,вероятно.
цитирай
3. sahaj - наистина не е мистика
22.06.2009 09:04
понякога човек просто трябва да приеме нещата такива каквито са , единствено истината в този свят е абсолютна , а истината за божественото не може да бъде възприета с разума , ние трябва да я възприемем с духът вътре в нас, дуът който всъщтност сме легендата за Шри Ганеша е само една част от мъдростта , на която ни учат древните писания , но какво значение има с какви имена го наричаме? Бог е един само проявленията му са различни , няма значение как ще го наричаме и как ще му се моллим важното е да е от сърце.
цитирай
4. budha - m
16.08.2009 12:07
da
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha
Категория: Изкуство
Прочетен: 1758048
Постинги: 407
Коментари: 457
Гласове: 5237
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930