Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2009 23:07 - Shri Krishna.
Автор: budha Категория: Изкуство   
Прочетен: 1776 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.06.2009 23:10


“И това, което Кришна се опитва да покаже в своя живот, е, че цялата Вселена е нашият живот. Вие сте вселенски същества. Това е, което той проповядваше през цялото време – че сте вселенски същества и трябва да бъдете неразделна част от цялото. Вие сте неразделна част от цялото, микрокосмосът става макрокосмос”
Шри Матаджи Нирмала Деви

image  image      Шри Кришна:
Имената на Шри Кришна
Шри Кришна – Той засява и обработва полето на духовността.
“Името на Шри Кришна идва от думата Криши , която означава оран, оранта на почвата, за да се засее реколтата. Той е този, който е извършил оранта за нас, в смисъл, че ни е създал по такъв начин, че когато покълването трябва да започне, вие вече сте готови за него.”
Шри Матаджи Нирмала Деви
Шри Вишва Вйапи – Той прониква Вселената.
Шри Вишва Ракши – Той е пазителят на Вселената.
Шри Атхилешвар – Той е Богът на цялата Вселена.
Веднъж братът на Кришна - Баларама се върнал вкъщи, за да каже на Йешода, че Кришна яде кал с цели шепи. Ядосана, Йешода накрала Кришна да отвори устата си. Когато погледнала в устата на божественото дете, тя видяла цялата Вселена – Слънчевата система, планетите..., и разбрала, че стои пред Създателя на Творението.
Шри Дамодар – Той е изключително щедър.
Шри Хита Прадайак – Той дарява благополучие.
Шри Кубера – Той е Богът на богатството и благосъстоянието.
През един горещ летен ден край дома на Кришна минала продавачката на плодове. Тя така се зарадвала, като видяла очарователното момче, че Му дала по един плод от всеки вид. Кришна се усмихнал и докоснал всички плодове в кошницата. Когато продавачката се прибрала у дома си, тя ахнала от изненада – кошницата й била пълна със скъпоценни камъни.
Шри Вагешвар – Той е владетелят на словото.
Шри Сухасйа – Той има съвършена реч.
Шри Прийа Бхаши – Неговата реч радва Духа.
Шри Шабдананд – Той дарява радост посредством словото.
image  image  “Например характерът на Шри Кришна имаше такава черта като Махадхури, което означава “ мекост”,”сладост”, може да се каже “сладък като мед “. Когато Той говорил, общувал с някого – всичко е било меко. И ако вие не приемете този стил на общуване, вие не сте йоги. Говорете винаги ласкаво и меко. Той е правел всички меко – беседите, делата си, всичко – Махадхури. Затова ние трябва да обръщаме внимание на общуването си. Много хора мислят, че в общуването с другите има полезна агресивност, но това не е вярно. /.../ “Разтваряйте “ хората с мекотата. Как да направите това – ето на този трик трябва да се научите. Това е едно от качествата на Шри Кришна. Ако вие говорите с хората искрено, меко – проблемите между вас се разтварят, абсолютно всички. /.../ ...Трябва да обърнете внимание на това, че не трябва да бъдете груби. Грубостта е едно от най-лошите качества, които имаме. В “Бхагавадгита” са посочени шестте наши врагове. Грубостта и гневът са на първо място. Ако има гняв вътре във вас, то вие не сте свой собствен господар, учител. Господарят няма нужда да се гневи, доколкото той може да изиграе, да контролира ситуацията” Шри Матаджи Нирмала Девиimage  Шри Маха Вира – Той е велик воин.
“Най-прекрасната, може би единствената истинска философска песен, която съществува на който и да било известен нам език”, според Вилхелм Фон Хумболд, е Бхагавадгита. Смята се, че Песента на Бога е сътворена от самия Кришна, бидейки кочияш на Арджуна. Милосърдният и праведен принц Арджуна се колебаел дали да се хвърли в битката срещу родните си братовчеди, Кауравите, предусещаш наближаващото сражение и изпитващ тежко чувство на вина от предстоящото кръвопролитие.
“Арджуна каза:
/.../5. На този свят е по-добре с просия да живея, а не почтените си учители да умъртвя. Ако убия моите учители, макар и жадни за богатство, опръскана с кръв наслада ще спечеля.
6. Не знам кое е по-добре за нас – да победим или пък те да победят. Но да живеем няма да желаем, ако убием строените пред нас на Дхритаращра синове.
7. От слабост жалостива цял съм потресен. Объркан е умът ми и питам теб за своя дълг. Кажи ми твърдо кое е най-доброто. В нозете твои падам, просвети ме, аз ученик съм твой.
8. Не виждам мойта мъка, чувствата разбиваща, как ще изчезне, дори богато царство, неоспорвано от никой, да спечеля и даже власт на д боговете да добия. /.../
Шри Бхагаван /едно от имената на Кришна/ каза:
/.../18. Унищожими всичките тела са. Но знае се, въплътеният в тялото е вечен, неунищожим и е неизмерим. Затуй сражавай се, Бхарата!
19. А този, който мисли, че въплътеният убива, и този, който смята, че е смъртен – и двамата се лъжат. Той не убива, нито е възможно убит да бъде нявга.
20. Той не се ражда, нито пък умира, нито, щом сега го има, да бъде ще престане. Непороден и вечен, неизменен и прадревен, той не умира, когато тялото умре.
21. Като го знае неизчезващ, вечен, нероден и неизменен, кого такъв човек, о, Пратха, ще убие и как ще го унищожи?
22. Тъй както износените дрехи човек изхвърля и нови си облича, така и тялото захвърляйки, в друго, ново тяло въплътеният отива. /.../
31. Не трябва да се колебаеш също дълга си като изпълняваш. За кшатрйа /воина/ не съществува радост по-голяма от битката за правда.
32. Небесната врата сама отваря се тогава. Мечтаят кшатрите, Пратха, за война такава.
33. Ако ти не изпълниш своя дълг да се биеш и славата и дхармата си ще изгубиш и грях ще сториш също.
/.../37. Убит, ти рая ще спечелиш, а ако победиш, земята ще те наслади. Затуй решително за битката стани, о, син на Кунти!
38. Еднакъв в щастие и мъка, в победа, както в поражение, стани, за битката готов! Грях така не ще извършиш.”
Шри Рана Пандит – Той владее военното изкуство.
Ракшаса Хантри – Убиецът на ракшаси.
image  Смъртта на Камса:
Когато пораснали Кришна и Баларама се отправили към Матхура. Пристигайки в града, те извършили много чудеса и подвизи, по които хората разпознали божествения им произход. Камса, който чул за идването им, отново се опитал да ги убие. В празничния ден на жертво-приношението, той организирал състезание по борба и поръчал на четиримата най-силни борци да предизвикат младежите Кришна и Баларама. Но с изключителна лекота момчетата убили противниците си. Камса разбрал, че е дошъл последният му час, и изпълнен с ужас, заповядал да бъдат убити майката и бащата на Кришна, както и стария цар Уграсена. Като чул това, Кришна се хвърлил срещу Камса, повалил го на земята и го притискал, докато той не умрял. Последното, което Камса видял е бог Кришна – този, към когото били насочени мислите му през всички тези години. Затова умирайки, Камса получил благословия.

Шри Рана Чод – Той бяга от бойното поле, за да спечели войната.
“ Има една история за него, в която Той е наречен “бягащият от полесражението”. А това се случило така. Имало едни ужасен ракшас, притежаващ голяма сила, подарена му от Брахмадева, и Шри Кришна не знаел как да се справи с него. А ракшасът убивал много хора. И Шри Кришна си помислил: “ На кого да прехвърля това дело?” В същото време живеел един велик йоги, който, когато заслужил възможност да поиска дар от Брахмадева, казал: “Аз ще спя и ако някой ме събуди, нека веднага щом отворя очи и го погледна, той да се превърне в пепел.” Шри Кришна решил да предаде тази работа на него, избягал от полесражението и отишъл в пещерата на този мъдрец, скрил се там, като покрил спящия със своя шал. Ракшасът дошъл и разбудил мъдреца, мислейки, че това е Кришна, и веднага се превърнал в пепел. Така че - предавайте своята работа на по-могъщи, на този, който ще го направи по-добре. Толкова трикове е използвал Шри Кришна./.../ Всички тези трикове са насочени към това – да се избавим от злото, когато сте по-слаби от него. Това е най-важното – да се избавим от злото.” Шри Матаджи Нирмала Деви
Шри Лийладхар – Той държи ключа на Космическата игра.
Шри Сангитананд – Той дарява радостта от музиката.
Шри Ваинавани Вамшанадайа – Този, който
image    Малкият Кришна:

“Както знаете първото раждане на Шри Кришна беше в много трудна ситуация и Йешода го пренесе от там до Гокул. И тогава Той започна тези игри. /.../ По същото време Той разруши негативните сили, които действаха срещу Него. И го направи само в своите игри, както само дете го прави. Колко зрял беше като дете, можете да прецените, когато уби /демоницата/ Путана, а също и двама ужасни ракшаси. По същото време Той си играеше с гопите, дразнеше ги, създаваше им проблеми и ги правеше смешни. Защо? Защото искаше да се шегува с тях. И Той оглави всички видове тържества. Веднъж пороен дъжд се изсипа, а Той повдигна цялата планина на върха на пръстите си. /.../ След това отиде и уби Калия – тази, която беше голяма змия във водата. Във водата това ужасно същество пускаше отрова, от която много хора бяха убити. Това не Му отне никакво време и Той скочи в буйните води на Ямуна и я уби. Така всички убити или засегнати хора, може да се каже, спечелиха над тази Калия. Но гребена на вълната го помоли: “Моля те, прости й.” И Той й прости. Всички тези неща показаха на шест-седмегодишните деца, че Той прави всички тези велики неща без чувството, че прави нещо. Ние можем да кажем, без дори да мисли за това. Но Той го постигна, защото съзнаваше, че е Шри Кришна.” Шри Матаджи Нирмала Деви






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha
Категория: Изкуство
Прочетен: 1755426
Постинги: 407
Коментари: 457
Гласове: 5236
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031