Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Aкo искаш да разсмееш Бог, разкажи му плановете си - ако искаш да разсмееш мен,разсмей Бог.Но ако вие нямате време за Бог тогава и Бог няма време за вас; ;Най-красивите и най-добрите неща в живота не могат да бъдат видяни,нито докоснати,те се усещат в сърцето; http://meditacia.net./
Автор: budha Категория: Изкуство
Прочетен: 1758213 Постинги: 407 Коментари: 457
Постинги в блога от 07.07.2013 г.
image

Някои влияния на Сахаджа Йога и нейната роля в превенцията на смущенията поради стрес

 

Проф. Д-р У. Рай, С. Сетхи и С.Ю. Сингх – Катедра по физиология на Медицински колеж “Лейди Хардинг”, болница “Сучета Крипалини”, Ню Делхи

 

 

Резюме

            Беше извършено изследване върху 2 пациента на възраст 35-50 г. За да се открият физиологическите влияния на Сахаджа Йога, първата група се сесътоеше от 10 пациента, които бяха обучени в Сахаджа Йога в продължение на 12 седмици, а втората група – от 10 души, които вече практикуваха Сахаджа Йога в течение на 2-6 години. Преди и 20 мин. след Сахаджа Йога процедурите бяха измервани кръвно налягане, сърдечен пулс, ритъм на дишане, млечна киселина в кръвта, винил-манделова киселина (ВМК) в урината. И първата, и втората група показаха значително намаляване на контролните стойности, обаче значително се увеличи галваничното съпротивление на кожата (ГСК). Така беше констатирано състояние на релаксация. Заключението е, че Сахаджа Йога може да обекчи влиянието на ежедневния стрес и да помогне за предотвратяване на стресовите смущения.

 

 

Въведение

            В съвременната епоха хората преживяват много стресови ситуации в ежедневието си, които могат до доведат до стресови смущения. Наскоро беше съобщено, че емоционалният стрес и тревогата могат да ускорят исхемичната болест на сърцето и да доведат до внезапна смърт (1). Изследователите отдавна са подозирали, че натрупването на малки стресови състояния от продължителни конфликти може да увеличи развитието на високо кръвно налягане и дори коронарна атеросклероза. Наскоро Селие (2) и Касл (3) публикуваха обширен преглед на литературата върху стреса и здравето. Регулирането на стресовите фактори чрез успокоителни лекарства се прилага независимо от страничните им ефекти и привикването към тях. Това обаче не е задоволителен перспективен начин за справяне с проблема. Затова бяха пробвани различни техники за релаксация, медитация, техники с обратна връзка. Наскоро н.св. Шри Матаджи Нирмала Деви препоръча Сахаджа Йога за постигане спокойствие на ума и добро здраве. Тя показа, че е лесно да се научи и да се практикува Сахджа Йога, тъй като тя е спонтанен процес, който се осъществява без усилие. Базира се на фина вътрешна технология, а във физически план е представена в нервната система на човека (4,5). Програмата е безопасна, ефективна и дава бързи резултати. Усещането на хладния полъх върху дланите и върху Сахасрара (фонтанелата) потвърждава събуждането на Кундалини (6). След събуждането на Кундалини човек навлиза в стадия на Себереализация и съзнание без мисли – блажено състояниена дълбока релаксация на тялото и ума.

            В този контекст бяха изследвани някои въздействия на Сахаджа Йога върху сърдечния пулс, кръвното налягане, ГСК, млечната киселина в кръвта и ВМК в урината, за да се определи ролята на Сахаджа Йога в преодоляването на стреса.

 

 

Материал и методи

            Изследването беше проведено върху 23 пациенти – мъже на възраст от 35 до 50 години. Бяха разделени на 2 групи – първата се състоеше от 10 необучени мъже, които желаеха да практикуват Сахаджа Йога и бяха записани от персонала в лабраторията на Катедрата по физиология. Преди това тези пациенти не са били обучавани на никаква йога, медитация или техника с обратна връзка. Два дни от обучени Сахаджа йоги в Катедрата им беше показвана техниката за практикуване на медитация в Сахаджа Йога. След това в присъствието на обучени Сахаджа йоги те практикуваха 12 седмици, веднъж дневно по 20 минути. Всеки индивид действаше като свой собствен регулатор. След контролните данни бяха записани данните от 4-та, 8-та и 12-та седмица. От групата отпаднаха двама пациенти.

            Втората група се състоеше от 10 обучени Сахаджа йоги, набрани от центъра по Сахджа Йога Сафдирдунг Инклейв, Ню Делхи. Те бяха практикували Сахаджа Йога от две до шест години. Данни бяха взимани преди, по време и след практикуването на техниките на Сахаджа Йога. ГСК беше записано върху полирит (инко); сърдечният пулс беше изчислен от 77-ия входящ проводник на ЕКГ; кръвното налягане беше записано от сфинго манометър; ритъмът на дишане беше определен по рутинния метод – до леглото; млечната киселина беше изчислявана пометода на Баркер и Самърсън, модифицирана от Хукабий, описана от Хенри (7); ВМК – по метода на Пизано и др. (8).

            Всички наблюдения се извършваха преди и по време на практикуването на Сахаджа Йога. Повреме на процедурата бяха правени записвания винтервал от по 5 мин., 20 мин. и 5мин. след спиране на процедурата. По отношение на млечната киселина в кръвта и ВМК в урината измерванията бяха правени преди и след практикуване.

 

 

Резулатати и дискусии

Данните за ГСК в първата група пациенти са показани на фиг. 1. Средното ГСК се увличи от 43,9 Kohms на 64,7 Kohms за оcем седмици. По време на практикуването на Сахаджа Йога то се увеличи значително на 20-та минута – 79,6 Kohms. След 12 седмици първоначалното средно ниво беше 103 Kohms, а след практикуване на 20-минутна Сахаджа Йога медитация беше 121,7 Kohms. Във втората група, където пациентите вечебяха практикували сахаджа йога, средното ГСК беше 130,4 Kohms, което се увеличаваше след 20-та минута намедитацията до 183,85 Kohms (фиг.2) и беше значително по-високо в статистическия анализ (Р < 0,001). Става ясно, че съпротивлението на кожата по време на практикуване на Сахаджа йога е значително по-високо отколкото преди, както в група І, така и в група ІІ (фиг.2). Добре известно е, че промените в съпротивлението на кожата е мярка за дейността на потните жлези, а те са свързани със симпатиковата нервна система. Според Удуърт и Шлосберг (9), рекацията чрез изпотяване отговаря на промяната  в съпротивлението на кожата. Обикновено потните жлези имат малко съпротивление към електричеството, което преминава през електродите. Когато тези жлези не са активни, това означава, че тяхната обвивка има по-голямо съпротивление, отколкото когато са възбудени. Известно е, че потните жлези са свързани с хипоталамуса, ректикуларната формация и мозъчния кортекс и, следователно, се влияят от активността на различни области на мозъка, свързани с индивидуалните възприятия. Затова промяната в дейността на потните жлези трябва ясно да се свързва със съзнанието на човека и неговото напрежение и отпускане. Промените, открити в това изследване, водят до заключението, че Сахаджа йога събужда Кундалини в индивида и по такъв начин поражда състояние на съзнание без мисли, което на свой ред отговаря на увеличеното съпротивление на кожата при пациентите от група І и група ІІ.

            И в двете групи значително се намали концентрацията на мечна киселина в кръвта (фиг. 3 и 4). Очевидно практикуването на Сахаджа йога допринесе за тази значителна промяна. Питс и М.Клур (11) показаха, че при пациентите с неврози, водещи до състояние на тревога, изключително се повишава концентрацията на млечна киселина в кръвта. С оглед на това изглежда приемливо, че намаляването на концентрацията на млечна киселина в кръвта може да се дължи на събуждането на Кундалини, което регулира лимбичната система и хипоталамуса по такъв начин, че се потиска симпатиковата нервна система и се намалява производството на адреналин от надбъбречната жлеза. Тази хипотеза по-нататък се потвърждава от нашите находки за намелна ВМК в урината при хората от група І и група ІІ (фиг. 5 и 6). В същите две групи по време на практикуване на Сахаджа Йога медитация значително се намалиха пулсът на сърцето, честотата на дишането и систоличното кръвно налягане. Средното диастолично налягане също показа тенденция към намаляване, но то не беше статистически значимо (табл. 1).

Както знаем, пулсът се определя от равновесието между симпатиковата и парасимпатиковата нервна система, По време на медитацията в Сахаджа Йога симпатиковата дейност относително намалява. Това отново беше потвърдено в нашето изследване от значителното намаляване на ВМК в урината и на млечната киселина в кръвта. (фиг. 3,4,5 и 6). Наскоро публикуваните данни на Куновска и ДРЗ (12) показаха, че повишената симпатикова-адреналинова медуларна дейност е един от главните фактори за развитието на високо кръвно налягане. С оглед на това намаляването на дейността на смпатиковата нервна система в нашето изследване може да бъде един от важните фактори за намаляване на кръвното налягане и сърдечния пулс.

            В заключение, практикуването на Сахаджа Йога предизвиква значителна психична промяна както в тези, които се обучават, така и в напредналите Сахаджа йоги, което води до равновесие в симпатиковите и парасимпатиковите реакции. То побеждава сипматиковото доминиране, което обикновено се забелязва в условия на стрес. Така Сахаджа Йога помага на индивида като облекчава стреса и по този начин предотвратява стресовите смущения.

           

image
Категория: Изкуство
Прочетен: 4088 Коментари: 0 Гласове: 7
Последна промяна: 07.07.2013 16:22
Търсене

За този блог
Автор: budha
Категория: Изкуство
Прочетен: 1758213
Постинги: 407
Коментари: 457
Гласове: 5237
Календар
«  Юли, 2013  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031