Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Aкo искаш да разсмееш Бог, разкажи му плановете си - ако искаш да разсмееш мен,разсмей Бог.Но ако вие нямате време за Бог тогава и Бог няма време за вас; ;Най-красивите и най-добрите неща в живота не могат да бъдат видяни,нито докоснати,те се усещат в сърцето; http://meditacia.net./
Автор: budha Категория: Изкуство
Прочетен: 1755512 Постинги: 407 Коментари: 457
Постинги в блога от 18.07.2011 г.
image 
 
С разрастване на населението обществото е нараснало и са се развили нациите. Необходимо било обществото да бъде организирано и да се установят подходящи водещи начини на поведение за неговото хармонично функциониране. Празнината, образувана от чувството за обособеност на личността, попречила на човека да осъзнае своя Извор и да живее в хармония със законите на еволюцията.

Чрез ума това не може да бъде открито, тъй като не е достатъчно зрял, не е осветлен. Божественото е неограничено и не може да бъде опознато чрез ограничения канал на рационалността. Но може да бъде усетено чрез Духа. Така че вниманието трябва да бъде концентрирано върху Духа. За да изтегли съзнанието във финия фокус, човек сам трябва да стане фин. Кодът за ръководство, а това е Дхармата, подпомага човека в тази фина област.

Шри Матаджи Нирмала Деви обяснява Дхармата така:
“Въглеродът е от четвърта валенция; златото притежава качеството да не потъмнява. По същия начин Дхармата е чистото качество, което е поддръжката на човечеството. Човекът е еволюирал от амебата до днешното си състояние чрез Дхарма, която е кодът на законите на еволюцията. Този код на живота защитава и подхранва нашия духовен растеж.”

Така че на третото стъпало от еволюцията, на човешките същества им е била дадена Дхармата, Десетте божи заповеди. Съзнателното съблюдаване на тези закони е фундаментът за оцеляване и растеж на човека. Несъобразяването с тях посява семето на рака. Той се разпространява и накрая разрушава и човек, и природа, тъй като взаимно си влияят.

Третата чакра се нарича Наби и е центърът на благополучието. С по-нататъшното развитие на съзидателната им сила, човешките същества са се научили да впрягат природните ресурси за своя напредък и така да се развиват. С увеличаване на просперитета жаждата за пари се увеличавала. Просперитетът е необходима стъпка в еволюцията. За установяване на нормално човешко съществуване парите са важен посредник при удовлетворяване на основните желания и потребности. Ако нямате средствата да посрещнете основните си желания, ще се превърнат в приоритет. Вие сте благословени с интелигентност и със способно тяло, чрез което можете да работите за усъвършенствуване средствата за изпълнение на това желание. Когато основните потребности са задоволени, е по-лесно да се надхвърлят светските приоритети.

Обаче понякога човек се обърква. Когато имате нещо, искате следващото и е възможно да се загубите в материализма. Няма нищо лошо в това да си богат. Бедата е в обсебването от парите. Желанието за пари заради самите пари е ненаситност, лакомия, алчност. Тя пресича границата на необходимостта и се превръща в мания. Скъперничеството и трупането спират паричния поток и са израз на себичност, на примитивен ум, който не познава истината за основите на живота. Това е противоприродно, защото в природата всичко тече. Силата трябва да тече към всяка част.
В “Гита” Шри Кришна казва на принц Арджуна да печели толкова много, че да може да дава все повече и повече.

След всичко казано, ако бедният се нуждае от пари и няма кой да му даде, как ще му се помогне? Богат и беден са части от Великото цяло. Така че, ако богатият дава на бедния, това помага, балансира. Но ако богатият не споделя, тогава е налице неравенство. Бедният става по-беден, а богатият продължава да богатее. Актът на споделянето сам по себе си е щедрост и е толкова красив и издагащ. Докато трупането води до стагнация. Такава личност е зловредна и опасна за цялото общество. Така че вътрешното съдържание е съществено за установяването на този център. Тайната на богатството най-добре е разбулена от Лакшми – Богинята на богатството: тя получава с едната ръка, а с другата дава.

Възпаленият черен дроб рефлектира в неспокоен и “мърморещ” темперамент.
Стабилността на домашния живот повлиява лявата страна на Наби чакра. Ако съпругата не е уважавана или съществуват семейни проблеми, тогава тази страна е обезпокоена.

Лява Наби носи две основни качества: вътрешно спокойствие и задоволство. Това е вътрешно състояние на доволство от съдбата и хармония, които позволяват по-нататъшното извисяване и балансиран растеж на личноста. Една развълнувана и препускаща Наби хвърля личността в паника. В това състояние равновесието изчезва и контролът отслабва. Равновесието и самоконтролът се заместват от паниката и хроничното безпокойство.

В повечето случаи причина за безпокойствието е препускащото въображение. Такива хора стават весели убийци: не са в състояние да отдъхнат, но не позволяват и на другите да релаксират. Независимо от цялото им старание и вълнение, постиженията им обикновено са нулеви, дори с обратен знак. От друга страна, спокойната Наби носи не само вътрешен мир, но и мир за другите. Така че, ако има вътрешна красота, идва и външната красота. Просперитетът следва мира в индивида, а оттам и в колектива. Това е така здраво преплетено, че осем благословии се разгръщат в тази чакра (Ащлакшми), носейки просперитет, благоприятност, достойнство, духовно извисяване, чисто познание, домашна и колективна радост, богатство и успех.

Ако стомашната функция е нарушена, тогава храносмилането и асимилацията се нарушават, тъй като третият център контролира функциите на стомаха и на горната част на черния дроб. Така че грижата за стомаха е много важна. Отношението ви към храната и начинът, по който се храните, повлияват стомашните сокове и жлезите. Ако бързате, ако сте угрижени или ядосани докато се храните, храната няма да се смели както трябва, защото енергията е разпиляна, стомашните мускули се напрягат и не действат свободно върху храната. Наслаждавайте се на вашето балансирано блюдо, така че храната да слиза щастливо в стомаха. Тогава стомашните сокове добре ще се смесват с нея и тялото ще се нахрани. Спокойното хранене е медитация.

Постоянното мислене за храна също уврежда третия център. То държи стомаха в очакване и спира енергийния поток. Не трябва да се безпокоите толкова много за храна освен в рамките на здравословното подхранване.
Качеството на дясна Наби, която управлява горната част на черния дроб, е нашето действие в областта на материалното: когато се храним, когато правим финансови операции, бизнес, планираме бъдещето, размишляваме и логизираме. Уврежда се от неправилно хранене (тлъсти храни, алкохол или наркотици) и от усилено мислене. Резултатът е замъглена мисъл, неспособност да се обърнем с лице към бъдещето, дезорганизиран начин на живот и накрая, липса на логика.

Стомахът е много чувствителен. Знаете ли колко електричество е необходимо на втечнителя, за да работи? Колко много повече работа върши стомахът, изпълнявайки своите функции, независимо от лошото отношение, на което е подложен (втечнявайки храната), докато втечнителят не би работил, дори ако една частица от него бъде обезпокоена.

Неразумното гладуване наранява този център. Бог не се достига с гладуване. Стомахът се нуждае от редовно ежедневие и подходящо хранене. Не е нещо, с което можем да си играем. Гладуването е подходящо при специални случаи, свързани със здравето, и се провежда под контрол. Но няма никаква духовна значимост. Каква е ползата от гладуването, ако умът продължава да мисли за храна? Когато тялото не желае храна, ще изпрати сигнали.

Сахаджа йога е пътят на спонтанността и е в противовес на каквато и да е практика на себеотричане или агресия срещу природния закон.

Категория: Изкуство
Прочетен: 2535 Коментари: 2 Гласове: 7
Последна промяна: 18.07.2011 13:31
Търсене

За този блог
Автор: budha
Категория: Изкуство
Прочетен: 1755512
Постинги: 407
Коментари: 457
Гласове: 5236
Календар
«  Юли, 2011  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031