Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Aкo искаш да разсмееш Бог, разкажи му плановете си - ако искаш да разсмееш мен,разсмей Бог.Но ако вие нямате време за Бог тогава и Бог няма време за вас; ;Най-красивите и най-добрите неща в живота не могат да бъдат видяни,нито докоснати,те се усещат в сърцето; http://meditacia.net./
Автор: budha Категория: Изкуство
Прочетен: 1758888 Постинги: 407 Коментари: 457
Постинги в блога от 24.06.2009 г.
imageimageimageimageСахаджа Йога

Съвременният свят и търсенето на личностно осъществяване

В съвременния свят нашето ежедневие е неизчерпаем източник на стрес и неудовлетворение. На много хора старите ценности им се струват изоставени, а добре изпробваните решения от миналото изглежда не действат вече. Въпреки всичко ние непрекъснато се връщаме към идеята, че трябва да има “пътека”, че трябва да има изход за решаване на непосредствените проблеми на деня, а също така за придаване на смисъл и цел на нашия живот. На едно по-висше ниво все повече от нас се чувстват подтикнати от едно вътрешно желание за синтез и осъществяване да търсят по-висша истина, по-интензивно и носещо удовлетворение преживяване на действителността, едно по-съвършена и цялостна връзка с най-близките ни хора.
Разбира се, пред нас са открити много пътеки. Някои търсят пътя чрез политическо обвързване, други чрез големите световни религии, чрез всякакъв вид “йога”, чрез нароилите се напоследък във всеобщото очакване настъпването на “Новата ера” секти и култове. Нашето най-съкровено желание е за нещо осезаемо и реално, за средство за истинска трансформация и осъществяване на собствената същност. Но доста често, тъкмо когато повярваме, че сме открили поне онова, което сме търсили, се оказваме разочаровани, не рядко с изпразнени джобове и с усещането, че сме били измамени.
Въпреки това, има начин, за който е доказано, че действа тук и сега. Има стотици хиляди обикновени мъже и жени в повече от осемдесет страни по света, с различен социален статус и различна вяра, притежаващи обаче нещо общо: те са открили чрез Сахаджа Йога онова неуловимо нещо, търсено от толкова много, но открито от толкова малко хора.

Какво е Сахаджа Йога?

Сахаджа Йога е творението на Шри Матаджи Нирмала Деви, един несравним духовен учител и майстор по йога. Това е техника за Себепознание на масово ниво, което е плод на древната и добре изпитана мъдрост на Индия. Тя не е теория или философия. Не е “вярване” или “вяра”. На първо място, по своята същност е едно уникално събитие, едно реално и доказуемо трансформиращо преживяване, което ни дава нов вид съзнание и способности да осъществим нашия висш духовен потенциал. Трансформацията започва с тихото и дълбоко преживяване на вътрешен мир и спокойствие – онзи “Божествен покой, надхвърлящ всяко разбиране” -, които бележат началото на нашето Себепознание (Себереализация) и развиват усещането ни за по-дълбоки духовни истини. От друга страна, Сахаджа Йога е също едно просто и изключително практично средство за повишаване на качеството на нашето всекидневие – от доброто здраве и дълголетие до подобрените междуличностни отношения, творчество и работоспособност.

Достъпност за всички

Шри Матаджи учи, че Себепознанието (Себереализацията) е рождено право на всяко човешко същество. Вътре в нас, “вградени”, съществуват и вроденият потенциал, и инструментът, чрез които може да бъде осъществена трансформацията. Следователно, всяко човешко същество може да постигне това ново състояние на съзнание и вътрешно равновесие и бързо да стане свой собствен господар. Сахаджа Йога не е организация, клуб или духовно съобщество, към което можете да се присъедините – тя е едно реално спонтанно преживяване и състояние на съществуване, което е достъпно за всички онези, които искрено го желаят. Тъй като Шри Матаджи е в най-висша степен действително духовен учител и истински Майстор по Йога, Себепознанието (Себереализацията) и всички учения на Сахаджа Йога са безплатни. “То е ваше право по рождение – заявява тя – и не може да се плаща за него. Колко сте платили във вашата еволюция, за да станете човешки същества?”. Себереализацията бележи нова стъпка в еволюцията на човечеството и не може да бъде отказана на никого, ако той истински търси “Царството Божие, което е вътре в нас”. Затова Сахаджа Йога е специално за онези, които търсят тяхното по-висше Себе и ново бъдеще сред едно балансирано и мирно общество.

Каква е целта на Сахджа Йога?

Сахаджа Йога действа в много различни аспекти. На по-елементарно ниво, чрез няколко прости техники, тя ни предлага възможността да погледнем на живота по различен начин, да изкореним нашите страхове и напрежение, да подобрим нашето здраве и да разрешим по спокоен и спонтанен начин проблемите си. На едно по-висше ниво, тя открива нова степен по пътя на нашата еволюция. Тя едно изпълнено с приключения пътуване към откриването на едни по-широки, по-дълбоки, носещи по-голямо удовлетворение измерения на човешкото съзнание, отвъд физическите, емоционалните и менталните категории, към които обикновено се придържаме. На още по-висше ниво, предлага синтез на всички истини на великите световни религии, не просто като концепции, а като живо преживяване на тяхната същност. Предлага изход от нашето ограничено познание за собствената ни същност, с всичките й конфликти и мъчителни безпокойства към прякото преживяване и участие в живота на вселената.
Чрез Сахаджа Йога намираме нашето истинско Себе и навлизаме в самото сърце на Реалността, в цялото й величие и слава. Това е истинското “състояние на Йога”, за което се говори във Ведите. Това е “единението с Цялото” или “универсалната хармония”, това е откритието за нашата собствена уникалност (Кайвалйам) и за единството ни с целия космос. То води до пълно осъществяване на личността, в което цялото напрежение изчезва и всяко желание бива изпълнено или преодоляно. Буда го нарича Самадхи, в Библията е наречено Царство Небесно, за Дзен е Сатори и т.н. Сахаджа Йога е най-прекият и най-лесен път за достигане на тази прекрасна област, изследвана до сега само от малцина привилегировани.

С какво е по-различно нашето съвремие?

Всеизвестно е, че от гледна точка на астрологията сега нашата планета се придвижва от Епохата на Рибите, обхващаща периода на налагането на разграничаващия разум и развитието на науката, но характеризиращ се също с егоцентричните държави и нации, с увеличаването на конкуренцията, на антагонизма и войните и на агресивната експлоатация на природните богатства. Сега навлизаме в ЕПОХАТА НА ВОДОЛЕЯ, която се свързва традиционно със засилването на майчинския елемент и на естествените, любящи, подхранващи аспекти на живота.
В съответствие с тези разбирания на астрологията, ние се намираме на прага на една епоха на сътрудничество и колективно съзнание, в която духовните ценности и съзнанието от най-висш вид ще преобладават. Това е предсказаната от великия психолог К.Г Юнг ЕПОХА НА СВЕТИЯ ДУХ, през която обикновените мъже и жени ще достигнат най-висшето съзнание и ще участват в най-съвършената форма на организация на обществото, по силата на присъщата им божествена сила, която в Сахаджа Йога се нарича Кундалини, енергията на Божествената Майка, Ади Шакти вътре в нас.

Как се осъществява трансформацията

Ключът към трансформацията е тази “майчина” първична енергия, която съществува във всеки един от нас в основата на гръбначния стълб, в сакралната кост. Тази енергия трябва да бъде събудена преди да се издигне до лимбичната област в мозъка, където веднъж установена, създава изключителното усещане за мир, радост и вътрешна хармония, утъпквайки пътя за нови вълнуващи открития относно вродената красота и покой на нашето същество. Това мигновено събитие е в същото време най-простото преживяване. В присъствието на истински Майстор по Йога , като Шри Матаджи, или дори в присъствието на някой вече преживял Себереализацията тази остатъчна божествена енергия вътре в нас нежно се издига по гръбначния стълб, дарявайки ни с едно дълбоко чувство за мир и спокойствие. Това е едно безопасно и напълно естествено преживяване.
След като веднъж сме почувствали тази удивителна трансформация и искрено желаем да съдействаме на нежната майчина енергия в нас, всички налични в нас напрежения в нервната система изчезват. Вече събудената първична енергия захранва сложна система от нервни възли и канали, които на свой ред контролират всички функции на нашия организъм, като постепенно ги хармонизират.
При обикновеното състояние – преди Себереализацията – всички човешки същества са склонни към едностранчивост или изпадат в крайности, използвайки изключително лявата или дясната страна на тяхната фина система. Но след като Кундалини бъде събудена, чрез практикуването на Сахаджа йога може да бъде достигнато едно ново вътрешно равновесие. И хората подвластни на техните емоции, и поради това лесно поддаващи се на обусловеностите, и които в крайни случаи са склонни към депресии и дегенеративни заболявания, от една страна, а от друга – и онези, които са прекалено активни или прекалено агресивни, отдаващи нищожно значение на чувствата или в най-лошите случаи тормозят и доминират другите и които рискуват да отидат рано в гроба, и двата типа хора бавно се “центрират”. Човек развива усещането за спокойствие и става по-открит и загрижен за своите близки. Болестите и физическите неразположения също постепенно изчезват, тъй като вътрешният инструмент е изчистен и спонтанно приведен в равновесие.
Преживяването на Себереализацията е осезаемо чрез централната нервна система събитие, което ни води отвъд нивото на нормална умствена дейност и когато е ръководено от “упълномощена”, преживяла и разбираща Йога личност, не крие никакъв риск или дискомфорт. Това е най-изключителното и в същото време най-естественото и нормално събитие.




По-широките последици от Себереализацията

Ако сте почувствали значимостта на преживяната от вас Себереализация и решите да практикувате несложните техники на Сахаджа Йога, вие много лесно ще се научите да интерпретирате усещанията по върховете на пръстите на ръцете си и в центровете на финия инструмент, за да подобрите собственото си състояние на благополучие.
И дори нещо повече, ще започнете постепенно да развивате силата на Колективното съзнание, което ще ви позволи да диагностицирате не само вашите собствени проблеми и състояние на ума, но също и на другите. Древна истина е, че човек не е самотен остров и Сахаджа Йога ви помага да осъзнаете вашия пълен колективен потенциал. Ние не само сме в състояние да работим върху себе си, за да облекчим проблемите си и да подобрим качеството на живота си, но също можем да дадем нещо и на другите посредством нашето непосредствено възприятие за това какво ги прави нещастни или ги изважда от хармонията със самите тях. Използвайки с мъдрост постигнатото чрез Сахаджа Йога познание, стъпка по стъпка се научаваме как подпомагаме и направляваме енергията на финия инструмент не само за наше благо, но и за благото на другите. Постепенно ние наистина стваме Едно с нас самите, с нашите най-близки хора и с цялата вселена.

Шри Матаджи Нирмала Деви

Шри Матаджи е родена в християнско семейство на 21 март 1923 г., точно на обяд, в деня на пролетното равноденствие, близо до Нагпур - географският център на Индия – в щата Махаращра. Нейният баща е бил адвокат и високо образован човек и надарен лингвист, превел Корана на хинди. Той също е бил член на първия индийски парламент. Заедно със своята съпруга, известен математик, той се среща и започва да работи с Махатма Ганди в мирната борба срещу владичеството на Британската империя за одвобождението на Индия. Родителите на Шри Матаджи и самата тя са били в затвора и са страдали много по време на борбата за независимост.
В детството си Шри Матаджи е живяла в ашрама на Ганди и нейната изключителна и уникална духовна природа са били признати от този велик мъж, който често се е съветвал с нея по духовни въпроси. Тя говори с любов за Ганди и възхвалява неговата непоколебимост, а също описва и невероятно строгия живот в ашрама по негово ръководство. След като учи медицина и психология тя се омъжва за д-р С.П. Шривастава. В течение на шестнадесет години той е Генерален секретар на Международната организация по корабоплаване към ООН. За изключителните му заслуги на този пост, той е удостоен с рицарско звание от английската кралица. Двамата имат две дъщери и четирима внуци.
Шри Матаджи по рождение притежава най-висшите духовни сили и дори още от дете осъзнава, че за бъдещето на човечеството е жизненоважно да се открият средства за достигане от всички човешки същества на това привилегировано състояние на Себепознание. Това висше духовно съзнание трябва да бъде неделима част от обикновения живот, а не само изключително право и привилегия на “йоги” и “аскети”. В началото на 70-те години на 20-ти век посредством своите усилия и опити тя развива Сахаджа йога, където фината енергия Кундалини, намираща се във всеки един от нас, може да бъде събудена спонтанно на масово ниво. Чрез този процес се навлиза в естественото състояние на медитация и емоционалните, физическите и умствените аспекти на нашето същество са приведени в равновесие под ръководството на този висш духовен принцип.
Категория: Изкуство
Прочетен: 5756 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 26.06.2009 21:04
Търсене

За този блог
Автор: budha
Категория: Изкуство
Прочетен: 1758888
Постинги: 407
Коментари: 457
Гласове: 5237
Календар
«  Юни, 2009  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930