Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Aкo искаш да разсмееш Бог, разкажи му плановете си - ако искаш да разсмееш мен,разсмей Бог.Но ако вие нямате време за Бог тогава и Бог няма време за вас; ;Най-красивите и най-добрите неща в живота не могат да бъдат видяни,нито докоснати,те се усещат в сърцето; http://meditacia.net./
Автор: budha Категория: Изкуство
Прочетен: 1755441 Постинги: 407 Коментари: 457
Постинги в блога от 23.06.2009 г.
21:45 - ПРОЧЕТИ И ПОДКРЕПИ - ВАЛЕНТИН ЙОРДАНОВ !
21:27 - Прочети и подкрепи!
Прочети и подкрепи!
http://www.bgpetition.com/pisna-ni/view.html

Цитат от блога на Валентин Йорданов:
"Скъпи приятели, за първи път си позволявам да моля за помощ. Моля ви, тия които са съпричастни с нас да подкрепят петицията и да помогнем на справедливостта да възтържествува. в момента не съм в Силистра и затова ще ви изпратя два линка. Единият е линк към петицията:

http://bgpetition.com/pisna-ni/index.html

а другият е линк към новината заради която театърът ни е в реанимационен период:

http://www.vsekiden.com/?p=53223#comment-184677

Нека Бог помогне истината да тържествува!"

Призовавам всички приятели да копират тази молба в блоговете си и да подпишат петицията! Съжалявам, че заради общата ни поетична изява Вальо в момента не е сред колегите си в Силистра, но съм свидетел на вълнението и тревогата му...
Вал, с теб сме!
Категория: Изкуство
Прочетен: 911 Коментари: 0 Гласове: 0
23.06.2009 21:37 - Шри Шива
imageimageimageimage“...Шива представлява Духа. А Духът обитава във всички вас в сърцето. Седалището на Садашива е на върха на главата, но се отразява в сърцата ви. Умът е Витхала. Така че да стигне Духът до мозъка, означава просветляване на вашия ум. Просветляване на мозъка- означава ограниченият капацитет на вашия ум да стане неограничен в способността му да разпознава Бог.”
Шри Матаджи Нирмала Деви

Шри Шива

обитава лява Анахата чакра

Аспект на Бащата


Шива е въплъщение на сетивността отвъд познатата ни Вселена. Всичко, което съществува в нея, е създадено от Брахма, поддържано от Вишну и разрушавано от Шива. Но Шива не е само разрушителен и гневен, а и благоприятен. Какво се крие зад това привидно противоречие? Когато отпаднат връзките, обвързващи ни с познатата Вселена на материята, ние се озоваваме във Вселената на Духа, а този вид разрушение е благоприятно. Разрушението на физическото тяло е край на физическото ни съществуване, но разтварянето на фината ни същност е вечен живот. Ето защо в първия си аспект Шива е страшен, а във втория е мил, прощаващ.
Той е един от тримата върховни богове, заедно с Брахма и Вишну. Неговата шакти е Шри Парвати.
Атрибути и качества на Бог Шива: Тризъбецът представлява неговата сила на създател, закрилник и разрушител, както и властта му над трите свята – физически, фин и духовен. Барабанчето, отмерва ритъма на всеки жизнен цикъл, защото той е и Бог на танца. Космическият танц на Шива представя неговите пет функции – съзидание, съхранение, разрушение, въплъщение и освобождение. Барабанчето напомня пясъчен часовник и символично представя мъжката и женската форма на Шива. Около врата на Шива се вият змии, защото бидейки отвъд смъртта, макар и заобиколен от нея, той е неин господар. Косата му е сплъстена и дълга, за да подчертае неговата необвързаност към външния вид и външния свят. Тялото му е покрито с пепел от ритуалния огън, в който той е отдал и изгорил всички лоши тенденции на ума. От главата му извира свещената река Ганга, а неговият дом е върхът Кайлаша в Хималаите.
Шива е описван като празнота, бездънна пропаст, тъй като той няма видима форма, но неговата същност се проявява чрез силата му, въплъщение на която е Богинята Парвати. Ето защо Те са представяни винаги заедно. Съществуват красиви митове, разказващи за любовта между двамата.
Бог Шива бил създаден от Брахма с цел да сътвори света. За да осъществи това, Шива се нуждаел от действена енергия и затова заявил: “Имам нужда от жена, за да творя.” Тогава бог Брахма създал за него жена, наречена Гаури. Но бащата на Гаури, владетелят на световете, се отнесъл високомерно с Бог Шива и не го поканил на първото жертвоприношение за изкупление на греховете. Оскърбена от пренебрежението на баща си, Гаури се хвърлила в огъня и се самоизгорила. Тя станала първата Сати – жена, която се изгаря доброволно с трупа на мъжа си.
Бог Шива съпровождал песента с буен танц, отмервайки с барабанчето ритъма на своята скръб. Той дълго време бродел из горите разрошен, с непокрито тяло. В такова състояние го видели жените на шестима мъдреци и очаровани от красотата му, го последвали. За да ги предпазят от Бог Шива, когото не разпознали, мъдреците изкопали ров и скрили тигър в него, който трябвало да убие падналия Шива. Но Шива победил тигъра и от тогава се обличал винаги с неговата кожа. Научени от Бог Брахма, мъдреците почитали Бог Шива цяла година и измолили прошка за своето заблуждение.
От брака между великия цар на планината и нимфата Менака се родила Парвати – преродената Гаури. След дълги години, в които Парвати видела аскетичен живот, служейки на Шива, тя привлякла вниманието му и спечелила любовта му. Те се оженили и започнало сътворението на света. Веднъж Парвати застанала зад гърба на Шива и закрила очите му с ръце. Тогава целият свят помръкнал и за да не изчезне, Шива отворил третото си око, което е обърнато навътре към света на Духа, и всичко отново се върнало към живот.

Някои от имената на Шри Шива:
Хртпундарикакшине - Обитаващ лотоса на сърцето;
Локотарасукхалайайа - Дом на върховно щастие;
Сарвасаттваваламбанайа - Поддръжник на всичко живо;
Ишварайа - Бог на духовната реалност;
Параматмане - Душата на космоса;
Вишвасакшине - Свидетелят на Вселената;
Каруна сагарйа - Океан от състрадание;
Артханаришварайа - Чиято друга половина е Парвати;
Атиндрийайа - Отвъд обсега на сетивата;
Брахмандахрите - Сърцето на вселената

Шри Матаджи за Бог Шива:
“...Шива представлява Духа. А Духът обитава във всички вас в сърцето. Седалището на Садашива е на върха на главата, но се отразява в сърцата ви. Умът е Витхала. Така че да стигне Духът до мозъка, означава просветляване на вашия ум. Просветляване на мозъка- означава ограниченият капацитет на вашия ум да стане неограничен в способността му да разпознава Бог.”
“Той е, който ни дава висотата на Хималаите, прави хората красиви, много благородни и иска те да се обичат едни други, да има чиста любов между човешките същества.
Той ви дава деликатно и благо поведение спрямо другите. Ако не притежавате тези качества, отивате в грешна посока. Той ви дава дълбочина и издигане. Ако го боготворите, ще достигнете такава висота, че ще видите целия свят като свидетел.”
“...Колко е велик той, колко е необвързан...Той живее сред кости и други такива неща, не се безпокои къде се намира, с какво живее, че няма нищо...трябва да бъдем необвързани по този начин. В същото време да сме любящи като него, изключително любящи, както неговото сърце е изпълнено с любов към другите, както той се грижи за другите./.../ Трябва да имате любящо сърце и да изпитвате удовлетворение от любовта си към другите. Ако можете да развиете това, вашата височина ще нарасне, вашата дълбочина в Сахаджа йога ще се увеличи.
Категория: Изкуство
Прочетен: 3463 Коментари: 2 Гласове: 1
Последна промяна: 23.06.2009 23:00
image
Дявола си има инструменти



Преди много години Дяволът решил да продаде всички инструменти на своя занаят. Подредил ги стриктно в стъклена витрина, за да ги виждат всички.






Каква колекция било това!

Тук бил блестящият кинжал на Завистта, а до него кротко си почивал чукът на Гнева. От другата страна лежали лъкът на Алчността и Желанието, а до тях живописно били подредени отровните стрели на Ревността и Въжделението. Там били и оръдията на Страха, Горделивостта и Ненавистта. И всички се виждали прекрасно, имали си етикети с название и цена.


А на най-красивата етажерка, отделно от всички останали инструменти, лежал малък, неугледен и доста очукан дървен клин, на който бил закачен етикет с надпис "Униние".

Учудващо, но цената на този инструмент била по-висока от всички останали взети заедно. Един минувач попитал Дявола защо струва толкова скъпо този странен клин и той отговорил:
— Аз наистина го ценя повече от всички, защото това е единственият инструмент в моя арсенал, на който мога да разчитам, ако всички останали се окажат безсилни. И той нежно погалил дървения клин. — Ако съумея да вбия този клин в главата на човека — продължил Дяволът, — той отваря вратата и за всички останали инструменти.

Усмихнал се и добавил:
— Няма нищо по-смъртоносно от унинието.
Не се оставяйте на унинието - нито днес, нито никога; радвайте се на живота - той е МИНАВА НЕУСЕТНО...

Категория: Изкуство
Прочетен: 4071 Коментари: 5 Гласове: 0
Последна промяна: 23.06.2009 10:31
Търсене

За този блог
Автор: budha
Категория: Изкуство
Прочетен: 1755441
Постинги: 407
Коментари: 457
Гласове: 5236
Календар
«  Юни, 2009  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930