Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Aкo искаш да разсмееш Бог, разкажи му плановете си - ако искаш да разсмееш мен,разсмей Бог.Но ако вие нямате време за Бог тогава и Бог няма време за вас; ;Най-красивите и най-добрите неща в живота не могат да бъдат видяни,нито докоснати,те се усещат в сърцето; http://meditacia.net./
Автор: budha Категория: Изкуство
Прочетен: 1758527 Постинги: 407 Коментари: 457
Постинги в блога от 30.06.2013 г.
30.06.2013 14:04 - Съпротива
image

http://saprotiva.org/category/informatsiya/


За тези, които се питат,  ще обясним какво всъщност е Съпротивата. Тя най-точно може да се определи с думата „алтернатива”. Алтернатива на омагьосания кръг, в който се въртим и в който са попаднали и тези преди нас – омагьосаният кръг на Системата. От хилядолетия насам човечеството продължава да се развива във всеки възможен аспект от живота, но в социален план нещата някак са в застой. Сякаш забравихме каква е истинската ни същност и започнахме да правим опити да доминираме едни над други. Вероятно проблемът се крие в егото. То, което ни кара да искаме повече и повече, ни донесе просперитета, но също и падението.

Стремежът за пари и власт доведе до повече страдания, войни, глад, бедност и смърт.  Малцина се самозабравиха дотолкова че решиха, че могат да третират останалите като роби,  вкарвайки ги в една глобална игра на манипулация. Всяка една сфера от ежедневието ни бива контролирана. Всичко е устроено така, че да знаем толкова, колкото ни е „необходимо“. Ако обаче се огледаме непредубедено наоколо, лесно стигаме да извода, че всяко нещо може да бъде изопачено, измислено, потулено, забравено, само и само да обслужва нечии интереси.  Ако се позамислим повече и отворим очите и ушите си, ще разберем, че всичко се прави само и единствено за пари, власт и надмощие…

„Най-безнадеждно поробен е този, който грешно смята, че е свободен.” - Гьоте

И е така. Точно когато стигнете до това ниво на познание и осъзнаете,  че живеем в една голяма добре подредена схема,  е много важно да запомните две прости неща.

Първо – няма никакво значение кои всъщност са кукловодите.  Ако не бяха едни, щяха да са други, защото така е устроено класовото общество. Промяната няма да се случи с какъвто и да било преврат.  Ако изрежеш листата на един плевел, те отново ще порастнат. Трябва да го изкорениш. Тоест, нямаме нужда от промяна на властта, а от промяна на цялата система.

През всички епохи, за които имаме писмени сведения, а вероятно още от края на неолита, в света е имало три групи хора — висши, средни и низши. Делили са се по различен признак и са носили неизброимо много имена, а относителният им брой, както и съотношението им едни към други са се променяли с всяка епоха, но основната структура на обществото винаги е оставала същата. Дори след дълбоки катаклизми и привидно необратими поврати неизменно се е възстановявал същият модел, точно както жироскопът винаги се връща в изходно положение, независимо колко силно е бил тласнат в една или друга посока. Целите на тези три групи са напълно несъвместими. Целта на висшите е да останат там, където са. Целта на средните е да заемат мястото на висшите. Целта на низшите (когато имат такава),  защото сломени от робски труд, трудно ще намират време и сили, за да се замислят за нещо повече от всекидневните си грижи..  Да унищожат всички различия и да създадат общество, в което всички хора да са равни. Така в хода на събитията, цялата история в общи линии се повтаря една и съща борба. През продължителни периоди висшите са като че ли непоклатими, но рано или късно неизменно настъпва мигът, когато те или изгубват вяра в себе си, или „способността си“  да управляват компетентно или и двете. Тогава те биват свалени от средните, които привличат на своя страна низшите, като пред тях се представят за борци за свобода и справедливост. Веднага щом осъществят целта си, средните тласкат низшите обратно в старото им състояние на подчинение, а самите те стават висши. Не след дълго от една от двете групи или от двете заедно се обособява нова средна група и борбата започва отново. От трите групи единствено низшите никога, дори и временно, не постигат целта си.

   Би било преувеличено да се твърди, че в цялата история не е имало никакъв напредък в материално отношение. Дори днес, в период на упадък, обикновеният човек живее физически по-добре, отколкото преди няколко века. Но никакво натрупване на блага, никакво демократизиране, никаква реформа или революция не са ни доближили и на милиметър от достигането на пълното човешко  равенство. А от гледна точка на низшите, нито една историческа промяна не е означавала нищо повече, освен промяна в имената на техните господари..

Из „1984″ на Джордж Оруел

Второто нещо, което е от изключително значение, идва с думите на Айнщайн -

„Не можем да разрешим проблем със същото ниво на мислене, с което сме го създали.”.

Повечето хора  осъзнавайки измамата, в която живеем, стават гневни и агресивни, искат „злосторниците” да си платят за всичко. Важното в случая е  да осъзнаем, че в този етап на развитие, в който се намираме в момента, революцията, от която се нуждаем е единствено и само в нашето съзнание. Горният цитат от „1984″ показва доста красноречиво до какво водят „истинските революции”.

След това изтощително и дълго представяне, е време да намесим Съпротивата.  Тя – инструментът на революцията, който ще ни помогне да достигнем до другото ниво на съзнание – ще ни даде най-ценното, от което се нуждаем – свободно знание. А най-парадоксалното е, че знанието всъщност е тук.  То не е скрито – „Само малките тайни трябва да бъдат крити. Големите тайни се пазят от обществената скептичност.”.

Нека не бъдем скептици и невежи! Да отворим широко очите си за истината и да вземем живота си в ръце.

Промяната започва от теб!
image



Категория: Изкуство
Прочетен: 1473 Коментари: 0 Гласове: 5
Последна промяна: 30.06.2013 14:13
image

Изследванията са направени в отделението по физиология на медицинския колеж Lady Haringe Medical College в Ню Делхи.

            Експериментът е направен с две групи хора на възраст 35-50 години.

В група А произволно са избрани  мъже от персонала на отделението, които нямат никакъв опит в Сахаджа Йога, медитация или други подобни техники. Тези хора са със среден социално-икономически статус .

Група Б се състои от 10 мъже, практикуващи Сахаджа Йога от 2 до 6 години в център по Сахаджа Йога в Делхи, на възраст 35-50 год. Те са със същия социално-икономически статус.

Хората от първата група са започнали да се обучават в техниките на  Сахаджа Йога от опитни Сахаджа йоги за период от 12 седмици. Медитацията по този метод става един път дневно по 20 минути, всеки следобяд. На всеки човек се правят изследвания, като резултатите са отчитани на на 4, 8  и 12 седмица.

 

Началните изследвания  са  направени преди започването на практикуването  по Сахаджа Йога и на 4, 8 ,12 седмица в електрофизиологичната лаборатория за 30 минути  в състояние на покой, като са изследвани следните 8 параметри:

            1.Електроенцефалограма-ЕЕГ : Това е метод за отвеждане чрез повърхностни кожни електроди разликата в електрическото напрежение между два пункта от кожната повърхност на черепа. То е своеобразно отражение на активността генерирана  от мозъчните клетки.

2. Електрокардиограма - ЕКГ

3. Галванична устойчивост на кожата-ГУК

4. Температура на дланите на кожата на ръцете

5. Кръвно налягане - КН

6. Дихателна честота

7. Млечна киселина в кръвта - страничен химичен продукт на стреса.

8. Ванилманделова киселина в урината

 

Всеки пациент е запознат с начина и процедурата на изследване. На всички са направени изследвания за алкохол и наркотици в период от 24 часа преди изследването. След стандартни инструкции, пациентът сяда и се поставят съответните електроди за ЕЕГ, ЕКГ, ГУК и кожна температура. Започва се с  релаксация  за перод от 5 минути с отворени очи, следват 5 минути релаксация  със затворени очи и след това практика по Сахаджа Йога за 20 минути. През този период на 15 минута се дава сигнал с почукване, при което пациентът отваря очите си. Това се прави с цел да се установи какъв блокиращ ефект има това прекъсване, след това отново се продължава практиката по Сахаджа Йога със затворени очи. След изтичане на времето, пациентите отново релаксират 5 минути със затворени и 5 минути с отворени очи.

 

Резултати:

 

Галванична резистентност на кожата

При участниците в първата група след 8 седмици практика се отчита  повишаване на контролната стойностт от 43.0 kohms  до 79.69 kohms и след 12 седмици медитация се повишава и стига до 121.72 кohms

При втората група, които практикуват йога от 2-6 години, контролната ст-т при тях от 130.4 kohms след 20-минутна медитация се повишава до 183.85 kohms

От това става ясно, че при практикуване на Сахаджа Йога се повишава устойчивостта на кожата и при двете групи,  но повече  в първата група.  Трябва да се отчитат и стойностите в началото на опита, както и това, че при втората група разликата между начална стойност и тази след 20-минутна медитация е по-малка, но пък изходната  стойност е значително по-висока.

Това може да се обясни с функцията на ЦНС, анатомията и физиологията на потните жлези, които са отговорни за промените в устойчивостта на кожата.                         Промените на кожната резистентност са  израз на дейността на потните жлези и са свързани със симпатиковата нервна система. Промените в кожната резистентност се появяват много скоро /1 сек./, след като се е появила потта върху кожата и обемът на промените е взаимносвързано с количеството на потната секреция. Според Уудсуърд не самата пот, а реакцията на изпотяване е тази, която предизвиква промените. Заслужава да се отбележи, че всяка потна жлеза осигурява ниско устойчив път на тока по електродите. Когато жлезата е в покой, нейната мембрана е с по-висока устойчивост, отколкото когато е възбудена. Знае се, че потните жлези са свързани с хипоталамуса, ретикуларната формация и мозъчна кора и отразяват дейността на различни части на мозъка, които са свързани с чувствата и усещанията на всеки човек. Хипоталамусът интегрира дейността на автономната нервна система.

Според Гелхорн активността на ретикуларната формация и хипоталамуса са фундаменталните структури за състоянието на /индивидуалното осъзнаване/ усещане.

Промените в актвността на потните жлези и връзката им с ЦНС са в тясна зависимост от познанието (себеосъзнаването) на индивида и от състоянието на напрегнатост или спокойствие на всеки човек. Промените, отчетени при този опит показват, че  Сахаджа Йога издига Кундалини на  индивида и създава състояние на друг вид съзнание /космическо съзнание/, което е съпроводено със състояние на дълбока релаксация и без съмнение има огромна физиологическа полза, като повишава парасимпатиковата активност и  намалява симпатиковата активност.

Това е причината на повишаване резистентността във втора група, както и значително повишаване на тази резистентност при първата група, след практикуване на 8-12 седмици Сахаджа Йога.

            

Млечна   киселина на кръвта

Началната концентрация на млечна киселина при група А е 15.5mg/% . След 8 седмици този показател  намалява до 12,91 мг% и на 12 седмица е 11,96мг% и продължава да спада. При група Б началната стойност е значително по-ниска - 8.7mg %, като продължава да спада. Това показва, че практикуването на Сахаджа Йога  има отношение към тези промени. Защо се стига до намаляване на млечната киселина в кръвта?

Питс /1967г./ дава интересна интерпретация на промените в концентрацията на млечната киселина. Неговите изследвания показват, че пациенти с тревожно разстройство имат високи стойности на млечна киселина в кръвта при стрес. Той въвежда млечни йони при пациенти с невроза и установява, че високата концентрация на лактатни йони е причина за невротичните симптоми и се проявява с регулярни нервни атаки. Включването на калциеви йони заедно с лактат дава добър контрол  при тези пациенти.

Съгласно тази теория  при стрес при здрави хора се отчита  повишаване на  продукцията на епинефрин. Епинефринът е познат като причина за тревожно разстройство. Това е свързано и със свръхпроизводство на адреналин и със свръхактивност на ЦНС.

        Според Сахаджа йога трези резултати  се дължат  на издигането на Кундалини, преминаването и през лимбичната система, което дава  усещането за хаден полъх по дланите /Чайтанйа/, състояние на мир и покой, което от своя страна води до намаляване продукцията на адреналин.

 

Ванилманделова киселина в урината

Това е продукт от метаболизма на кортизола, който се отделя от надбъбречната жлеза и количеството му се увеличава при стрес, напрегнатост и страх.

При  група А ванилманделовата киселина се анализира преди започването на практикуването на Сахаджа йога. Тя е 5,72 мг/24 ч. в началото и достига  до 5,13 мг/24ч. След 4 седмична практика това спадане продължава през 8-та и 12-та седмица - съответно 4,35 мг и 4,15 мг/24ч.

При група Б началните ст-ти са по-ниски от първата. Стойностите намаляват от 3,74 до 3,17 мг/24ч., което е статистически сигнификантно (p

Категория: Изкуство
Прочетен: 3966 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 30.06.2013 11:51
Търсене

За този блог
Автор: budha
Категория: Изкуство
Прочетен: 1758527
Постинги: 407
Коментари: 457
Гласове: 5237
Календар
«  Юни, 2013  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930