Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Aкo искаш да разсмееш Бог, разкажи му плановете си - ако искаш да разсмееш мен,разсмей Бог.Но ако вие нямате време за Бог тогава и Бог няма време за вас; ;Най-красивите и най-добрите неща в живота не могат да бъдат видяни,нито докоснати,те се усещат в сърцето; http://meditacia.net./
Автор: budha Категория: Изкуство
Прочетен: 1758871 Постинги: 407 Коментари: 457
Постинги в блога от 19.06.2013 г.

image

Правили ли сте някога справка за думата "свастика" в библиотека? Докато пишех тази статия, се допитах до консултант-библиотекарката в Обществената библиотека на Ню Йорк за материали, свързани със свастиката. Отговорът й беше: "Втората Световна война ли изследвате?". Когато обясних, че свастиката е един от най-почитаните символи в индуизма и други религиозни традиции, бях препратена към отдел “Изящни изкуства”. Там нещата стояха по-добре,тъй като библиотекарката ми възкликна: "О, интересувате се от Шри Ганеша и свастиката. Той е син на Шри Шива и Шри Парвати. Ето ви справка по този въпрос."

Тъй като свастиката е толкова съществена част от живота и Сахаджа Йога, важно е да разберем нейното значение и история. Негативността на Третия райх е повлияла на отношението на обществото към свастиката. Независимо от това чистата истина за свастиката никога не може да бъде променена. Свастиката е най-древният символ на човечеството и в действителност формата и излъчва енергията на Шри Ганеша. Нейните вибрации са много мощни и святи, те показват неговото присъствие.
Думата свастика на санскрит произлиза от `свасти`, което означава благополучие (`су` - добър, `асти` - същуствуване). Ето един непълен списък с култури, които са почитали свастиката и са я използвали широко, изобразявайки чрез нея доброжелателност или благоприятни обстоятелства: Индия,Китай, Микена(в Гърция), келтите (Ирландия), а също така Британските острови и Скандинавия в древността, ранните християни от Средния Изток, коренните американци, Русия, Япония и Германия.
Наличието на правилна свастика (по посока на часовниковата стрелка) дарява чудотворни качества. Тя отстранява пречките и за това е била изобразявана на корабите, отплували от Ланка, за да осигури победата на Шри Рама. В Китай върху издяланите в скали нозе на Шри Буда често са били изсичани свастики. Там тя е известна по името `вантзу-те` и символизира благосклонното общество, цялостта на живота и сърцето на Буда.

Всъщност свастиката се среща навсякъде, където има следи от човешко присъствие. Върху стените на древните индийски пещери са изписани хиляди свастики, а днес индийските домакини в селата все още я рисуват върху прага и стените на домовете си. Древните гръцки монети, римските мозайки и дори шивашките макари на стара Европа носят този знак. Свещеното постепенно престанало да бъде част от всекидневието. С течение на времето разбирането за свастиката се е отдалечило от живота на хората. Независимо от това, свастиката се появява върху предмети от домакинството, дрехи, колони на сгради като знак за благоприятност, но този процес не се радва на такова осъзнаване като в миналото.
Вибрационните свойства на свастиката се проявяват при движението и по посока на часовниковата стрелка. Обратната посока на движение е неблагоприятна. Тя е била използвана за тантрични или зли цели. В много култури свастиката е станала декоративен символ и е била използвана в двете посоки, тъй като хората все по-слабо усещали вибрациите и чакрите им не били чувствителни към Кундалини. Човек започва да си задава въпроса, дали пък постоянната, но непреднамерена употреба на свастиката в посока, обратна на часовниковата стрелка, не е погубила в крайна сметка цели общества, навлекли си гнева на Божественото.
Ранните християни отъждествяват свастиката с Исус Христос и Слънцето. В Апокалипсиса на Йоан в Новия завет се споменава за четири ангела, всеки от които е застанал на подобен на колело огнен кръст, с лице към една от четирите посоки на света. Това може да бъде само божественото качество на Шри Ганеша, интерпретирано от западната иконография.

Преди Първата Световна война западните филосафи имат положително разбиране за свастиката, като представляваща динамичния растеж в живота и като символ на Христос. Те също така я възприемат като символ на четирите посоки на света и на еволюцията от животинското царство до човешкото битие,а от там до небесното царство. Те не осъзнават, че Ганеша и Христос са аспекти на един и същи принцип и я свързват с Христовия кръст, което е погрешно.
Чрез Сахаджа Йога ние разбираме, че качествата на Шри Ганеша невинност и мъдрост съществуват на фино ниво в живите клетки. Свастиката също така намира отражение в спираловидната форма на молекулата на ДНК, градивния елемент на живота. На ниво на атома тя може да се види във въглеродния атом. Шри Матаджи потвърди документираните открития на учени - Сахаджа йоги, че свастиката, както и омкара, алфа и омега, могат да бъдат наблюдавани като част от структурата на въглеродния атом.

Свастиката не е само едно изображение, самата тя е наличие на живот. Преди Реализацията търсачите намират утеха в послания и символи. След нея ние усещаме благословиите на този "символ" непосредствено върху нашите чакри.
В страната на Вишудхи коренните американци чувствали силата на елемента земя. Праотците на племената пуебло - аназазите, живели в американския Югозапад, изобразявали модели на свастика върху красивата си керамика. Днес техните потомци хопите все още разказват истории за древно преселение из целия Югозапад, обхващайки период от десет хиляди години. Хопите вярват, че като народ са произлези от Земята и са се разселили в четирите посоки на света под формата на свастика по посока на часовниковата стрелка. Те вярвали, че тази форма е придала религиозен смисъл на миграцията им. Според тях появата им символизира навлизане в нов свят и е довела до силното желание да се завърнат в света, където "вратата към върха на главата" била отворена, да се заврнат при Майката.


image

В Австралия, земята на Шри Ганеша, се намира огромната скала Улуру, познат още като Айърз Рок. Масивното образувание от червена скала е свайамбху на Ганеша, естествен геоложки феномен, излъчващ вибрации. Айърз Рок е бил свещено място за аборигените, които възприемали огромното каменно образувание като живо. Учените определят тази скала като най-древната вкаменелост, регистрираща живота на амебите, а вероятно ивъзникването на самия живот. Скалата е червена и има магнитни свойства.

Шри Матаджи казва за магнитните и електромагнитните свойства на Шри Ганеша, който е всърцевината на самата на еволюция: "На нивото на материята ние я наричаме електромагнитна, но
потенциално това е енергията на Шри Ганеша. На това ниво тя е електромагнитна, тя започва да еволюира, да расте. Така се получава различните типове еволюционно развитие. Тя съществува в човека, както знаете, като доброжелателност, чистота и, главно, като невинност."

Шри Ганеша, четириръкият слонолик бог, е отражение на формата на свастиката. Неговите постоянно движещи се ръце и длани са описани в Песента за Шри Ганеша. В нея той е възхвален, като Шри Винаяка, отстраняващ пречките. "Четири святи ръце – една издигната за благословия,а в другите две въже и остен, четвъртата предлага храна на поклонниците ти." Остенът представлява духовен растеж, въжето - спасение от злото, вдигналата чаша ръка дарява благословии, а в четвъртата има храна - благословиите на прасада. Всички те се обединяват, за да изразят самата невинност и дават пранава, "когато електромагнитната сила е заредена с принципа на Ганеша". Тези символични аспекти на Шри Ганеша помагат да се излъчва пранава - коефициент, пораждащ вибрации. (Шри Ганеша Пуджа, Кабела, 19.09.93 г.)
Тогава как злодеянията на Хитлер изопачиха свастиката? Шри Матаджи обяснява, че Хитлер е бил повлиян от тибетски будисти, занимаващи се с тантристки практики.

Знаейки, че този символ притежава сила, той го е използвал да представи едно мнимо германско културно възраждане и да оправдае злодеянията си. В друга историческа епоха Римската империя използвала свастиката като знак на своята суверенна власт и я изобразяват на знамената, издигани от знаменосците.Но точно както в случая с нацистите , подобни злини винаги биват победени от доброто. Шри Матаджи ни напомня, че римляните са отговорни за смъртта на Исус Христос и скоро след това империята им започва да отслабва. Факт е, че при търговията си с Индия те са се запознали със свастиката като символ на обществото, но са я използвали в посока обратна на часовниковата стрелка.
На Шри Ханумана Пуджа през 1998 г., проведена в Германия, Шри Матаджи говори за Шри Ханумана и ангелските качества на дясната страна на Германия. По време на Втората Световна война Шри Ханумана изиграл номер на Хитлер. Отначало Нацистката партия изобразявала свастиката на знамето си по посока на часовниковата стрелка. Шри Ханумана обърнал шаблона така, че нацистите решили да използват обратната страна. Шри Ганеша и Шри Ханумана се обединили, за да попречат на Хитлер да спечели войната и по този начин целият свят бил спасен от опитите на злото да го завладее.

На сбирките на Сахаджа Йога новите търсачи може и да изразят обусловени идеи за свастиката, поради отрицателното отношение към нацизма през изминалия век. Западните средства за масова информация също създават едно напълно погрешно разбиране за свастиката заради спомените от Втората Световна война. Днес в Индия тя се използва по време на политическите избори и представя индийското общество като цяло по един положителен начин. До 1930 г. обществените сгради в Америка били украсявани със свастики - един красив декоративен елемент, представляващ живот и доброжелателност. Едва през последните 50 години вниманието е изместено в погрешна посока.
Сахаджа Йога лекува тези погрешни разбирания за значението и силата на това дълбоко и свято тайнство - свастиката. Свастиката на Шри Ганеша е неопетнена, чиста, отвъд времето и историята и чрез Сахаджа Йога общественото й достойнство ще бъде напълно възстановено.


image


Категория: Изкуство
Прочетен: 3046 Коментари: 0 Гласове: 4
Последна промяна: 11.11.2013 00:18
Търсене

За този блог
Автор: budha
Категория: Изкуство
Прочетен: 1758871
Постинги: 407
Коментари: 457
Гласове: 5237
Календар
«  Юни, 2013  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930